Saraswati Indus Civilization Class 10 History Chapter 1 Important Question Answer – India and World HBSE Solution

Class 10 History BSEH Solution for chapter 1 Saraswati Indus Civilization Important Question Answer for Haryana board. CCL Chapter Provide Class 1th to 12th all Subjects Solution With Notes, Question Answer, Summary and Important Questions. Class 10 History mcq, summary, Important Question Answer, Textual Question Answer are available of  India and World Book for HBSE.

Also Read – HBSE Class 10 History India and World Solution

Also Read – HBSE Class 10 History India and World Solution in Videos

HBSE Class 10 History Chapter 1 Saraswati Indus Civilisztion Important Question Answer for Haryana Board of India and World Book Solution.

Saraswati Indus Civilization Class 10 History Chapter 1 Important Question Answer


Question 1 – What were the main features of the city planning of the Saraswati-Indus civilization?

Answer –In the cities of this civilization, two mounds are usually found in the east and west direction. The housing area was situated on the east mound and the fort was situated on the west mound. Common citizens, merchants, craftsmen, artisans and workers lived in the housing area of ​​the city. Administrative, public buildings and granaries were located inside the fort. The roads of this civilization used to divide the cities into five-six blocks. The main roads in Mohenjodaro were 9.15 meters wide and the streets were on an average 3 meters wide. Roads were unpaved but special attention was paid to cleanliness. Dustbins were also kept along the roads. The drains of the houses used to fall in the big drain on the side of the road. Then the water used to go out of the city through drains. The drains were made of solid bricks and were covered from above. The residential buildings of this civilization had three or four rooms, kitchen, There was a courtyard between the bathroom and the building. The homes of the affluent also had wells and toilets. Evidence of plastering has also been found on windows, skylights, floors and walls of houses.


Question 2 – Discuss in detail about the reasons for the decline of Saraswati-Indus civilization.

Answer –  Not one but many reasons must have been responsible for the decline of this civilization. Some of the major reasons for the downfall are written below:-

  1. Administrative laxity – Due to the limited size of the settlement and due to lack of cleanliness, this civilization came to an end.
  2. Climate change – due to less rainfall and due to drying up of water of Saraswati river, they declined.
  3. Flood – Evidence of floods has also been found in the excavations of Mohenjodaro, Chanhudaro, Lothal and Bhagtrao. This can also be the reason for the downfall.
  4. Stagnation in foreign trade – Due to the decrease in foreign trade of this civilization, the economic structure became weak. Due to which the demand for local production instead of valuable goods increased and the standard of living of the people fell drastically.
  5. Epidemic – A study of 42 human skeletons recovered from Mohenjodaro revealed that 41 of them died of malaria. This could also be the reason for the decline of this civilization.

Question 3 – Why is the Saraswati-Indus civilization called an economically prosperous civilization?

Answer – Saraswati-Indus civilization was an economically prosperous civilization. The main occupation of the people here was agriculture. Here people mainly cultivated wheat, barley, rice, moong, lentils, peas, mustard, cotton, sesame etc. The specific types of crops, method of planting crops, agricultural equipment, irrigation system etc. show the agricultural development of that time. Bulls, cows, buffaloes, sheep, goats, dogs, donkeys and pigs were mainly reared in this civilization. They were used for milk, meat, skins and so on. This civilization also imported and exported goods. Trade by land route was done by bullock carts and by sea route by boat.


Question 4 – List the trading centers of Saraswati-Indus civilization.

Answer –

  • Harappa
  • mohenjodaro
  • Lothal
  • Kalibanga
  • Chanhudaro

Question 5 – How far did the expansion of the Saraswati-Indus civilization spread?

Answer – This civilization was from Alamgirpur (Western Uttar Pradesh) in the east to Sutkagendor (Baluchistan) in the west and from Manda (Jammu) in the north to Daimabad (Maharashtra) in the south. The area of ​​this civilization is 2,15,000 square kilometers. In which 1600 km from east to west and 1400 km from north to south.


Question 6 – What was the structure of buildings in Saraswati Indus Civilization?

Answer – Residential and community buildings are found in the Saraswati Indus civilization. The residential buildings had three or four rooms, a kitchen, a bathroom and a courtyard in the middle of the building. In community buildings, meeting halls, granaries and baths are found.


Question 7 – Describe the fragmented male idol found from Mohenjodaro.

Answer – The fragmented male idol found from Mohenjodaro is 19 cm tall, wearing a shawl with shamrock ornamentation. Its beard is specially groomed and the case is trimmed at the back and tied with a lace. An arm is tied on the right hand.


Question 8 – Describe the sculptures of animals and birds found at Mohenjodaro.

Answer – Among the sculptures of animals and birds found from Mohenjodaro, idols of bull, sheep, goat, dog, elephant, boar, peacock, duck, parrot and pigeon have been found.


Question 9 – Which were the major classes of Saraswati Indus Civilization?

Answer – In the society of Saraswati Indus Civilization, farmers, potters, carpenters, sailors, laborers, jewelers and weavers were important classes.


Question 10 – What kind of food did the people of Saraswati Indus civilization eat?

Answer – The people of Saraswati Indus civilization used to eat both vegetarian and non-vegetarian food. Their main food was barley, wheat, rice, fruits, vegetables, milk and meat (fish, sheep, goats, pigs etc.).


Question 11 – Which animals were kept by the people of Saraswati Indus civilization?

Answer – In the Saraswati Indus civilization bull, cow, buffalo, sheep, goat, dog, donkey and pig were mainly reared. The people of this civilization also domesticated horses and camels. Apart from these, evidence of raising wild boar, chinkara, elephant, deer and nilgai has also been found.


Question 12 – Describe the idol of Pashupati Shiva found from Mohenjodaro.

Answer – A seal obtained from Mohenjodaro depicts a three-headed man with horns sitting in yoga posture on a throne. Elephant and tiger are shown on the right side, rhinoceros and buffalo are shown on the left. Two deer are shown standing under the throne. This idol is believed to be the idol of Pashupati Shiva.


 

Leave a Comment

error: cclchapter.com