An Elementary School Classroom in a Slum Class 12 English MCQ Question Answer – Flamingo NCERT Solution

NCERT Class 12 English Flamingo – An Elementary School Classroom in a Slum Chapter 2 MCQ / Objective Type Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 12 English Question Answer, Important Questions, Summary, mcq for Various State Boards Students like CBSE, HBSE, MP BOARD, UP BOARD, RBSE students.

Also Read : – Class 12 English Flamingo NCERT Solution

NCERT Class 12 English Flamingo Poem / Chapter 2 An Elementary School Classroom in a Slum MCQ / Objective Question Answer Solution.

An Elementary School Classroom in a Slum Class 12 English MCQ Question Answer


1. Who is the poet of the Poem “An Elementary School Classroom In A Slum”?
(A) Stephen Spender
(B) Kamala Das
(C) Pablo Neruda
(D) John Keats

Answer

Ans. (A) Stephen Spender


2. How the faces of children are looking?
(A) Pale
(B) Bold
(C) rootless weeds
(D) None of the above.

Answer

Ans. (A) Pale


3. With which eyes the boy is seeing paper?
(A) Blind eyes
(B) Eagel’s eyes
(C) Squirl eyes
(D) Rat eyes

Answer

Ans. (D) Rat eyes


4. Which game has been mentioned in this poem?
(A) Chess
(B) Football
(C) Squirrel’s game
(D) Pitthu

Answer

Ans. (C) Squirrel’s game


5. Which type of map has been described?
(A) Full
(B) Open handed
(C) Narrow
(D) Dull

Answer

Ans. (B) Open handed


6. The Stunted boy with twisted bones is
(A) King
(B) Labour
(C) Unlucky heir
(D) none of the above.

Answer

Ans. (C) Unlucky heir


7. Which of the following words mean same that of sunrise?
(A) dawn
(B) doom
(C) cramped
(D) catacombs

Answer

Ans. (A) dawn


8. The little homes of the slum children are referred as
(A) catacombs
(B) gusty
(C) wicked
(D) heir

Answer

Ans. (A) catacombs


9. The tall girl with her head weighed down . In this line the girl –
(A) ill and exhausted
(B) has her head bent with shame
(C) has untidy hair
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) ill and exhausted


10. The paper seeming boy with rat’s eyes. In this line the boy is
(A) sly and secretive
(B) thin, hungry and weak
(C) unpleasant looking
(D) all of the above.

Answer

Ans. (B) thin, hungry and weak


11. The stunted, unlucky heir of twisted bones . The boy
(A) has an inherited disability
(B) was short and bony
(C) dull
(D) All of the above

Answer

Ans. (A) has an inherited disability


12. The children’s faces are compared to “rootless weeds”. This means they
(A) are insecure
(B) are ill fed
(C) are wasters
(D) All of the above.

Answer

Ans. (B) are ill fed


Leave a Comment

error: cclchapter.com