Class 11 Math Chapter 5 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 11 Math Complex Numbers and Quadratic Equations Chapter 5 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 11 Math Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 11 Math NCERT Solution

NCERT Class 11 Math Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations MCQ Question Answer Solution.

Complex Numbers and Quadratic Equations Class 11 Math Chapter 5 MCQ Question Answer

Multiple Choice Questions and Answer for Easy to Understand the Chapter.

Class 11 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 MCQ

1.  Which of the following is true?
(A) ι= -1
(B) ι= -ι
(C) ι4 = 1
(D) all of the above.

Answer

Ans. all of the above.


2. Which of the following is the value of ι5?
(A) 0
(B) 1
(C) ι
(D) -ι

Answer

Ans. (C) ι


3. The value of ι-35 is
(A) 0
(B) 1
(C) ι
(D) -ι

Answer

Ans. (C) ι


4. Multiplicative inverse of -ι is
(A) 0
(B) 1
(C) ι
(D) -ι

Answer

Ans. (C) ι


5. a + ιb form of 5ι(-ι/5) is
(A) 0
(B) 1
(C) -1
(D) ι

Answer

Ans. (B) 1


Class 11 Maths Chapter 5 Exercise 5.2 MCQ

1.  The modulus of given complex number z = 1 + ι√3 is
(A) 1
(B) 2
(C) 0
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) 2


2. Polar form of ι is
(A) cosπ/2 + ιsinπ/2
(B) ιcosπ/2 + sinπ/2
(C) both A and B
(D) none of the above

Answer

Ans. (A) cosπ/2 + ιsinπ/2


3. polar form of -3 is
(A) 3(cosπ + ιsinπ)
(B) 1(cosπ + ιsinπ)
(C) 5(cosπ + ιsinπ)
(D) 4(cosπ + ιsinπ)

Answer

Ans. (A) 3(cosπ + ιsinπ)


4. Modulus of 1 – ι is
(A) 1
(B) 2
(C) √2
(D) 0

Answer

Ans. (C) √2


5. Argument of -√3 + ι is
(A) π/6
(B) 5π/6
(C) 7π/6
(D) all of the above.

Answer

Ans. (B) 5π/6


Class 11 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 MCQ

1.  The value of x in x2 + 2 = 0 is
(A) ±√3ι
(B) ±√2ι
(C) ±√5ι
(D) 0

Answer

Ans. (B) ±√2ι


2. If b2 – 4ac < 0 , in  given equation ax2 + bx + c = 0. Then nature of roots is
(A) distinct real roots
(B) equal real roots
(C) imaginary roots
(D) all the above.

Answer

Ans. (C) imaginary roots


3. Value of x in quadratic equation x2 + x + 1 = 0 is
(A) (-1 ± √3ι)/2
(B) (-1 ± √3ι)/3
(C) (-1 ± √3ι)/4
(D) (-1 ± √5ι)/2

Answer

Ans. (A) (-1 ± √3ι)/2


4. Value of x in given quadratic equation x2 – x + 2 = 0 is
(A) (1 ± √7ι)/2
(B) (1 ± √7ι)/3
(C) (1 ± √7ι)/4
(D) (1 ± √7ι)/5

Answer

Ans. (A) (1 ± √7ι)/2


Leave a Comment

error: Content is protected !!