Class 12 Math Chapter 13 MCQ Question Answer – Probability NCERT Solution

NCERT Class 12 Math Probability Chapter 13 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 12 Math Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 12 Math NCERT Solution

NCERT Class 12 Math Chapter 13 Probability MCQ Question Answer Solution.

Probability Class 12 Math Chapter 13 MCQ Question Answer

Multiple Choice Questions and Answer for Easy to Understand the Chapter.


1. A bag contains 10 white and 15 black balls. Two balls are drawn one by one without replacement. Find the probability of one white and one black ball.
(A) 1/4
(B) 1/3
(C) 1/2
(D) 1

Answer

Ans. (C) 1/2


2. If  p(A) = 5/26, p(B) = 5/13,   A and B are independent, find p(A/B).
(A) 5/26
(B) 2/13
(C) 5/13
(D) 2/5

Answer

Ans. (A) 5/26


3. Find the probability of getting an even prime number on each die, when a pair of dice is rolled.
(A) 0
(B) 1
(C) 1/36
(D) 5/36

Answer

Ans. (C) 1/36


4. If E and F be two events such that P(E) = 0.6, P(F ) = 0.3 and P(E ∩ F ) = 0.2, then find P (E/F ).
(A) 1/4
(B) 1/4
(C) 2/3
(D) 1/3

Answer

Ans. (C) 2/3


5. A random variable X has the following probability distribution :

X0123456
P(X)0.2k2k2k3kk0.1

Value of k is
(A) 7/90
(B) 11/90
(C) 13/90
(D) 29/90

Answer

Ans. (A) 7/90


6. A bag contains 4 white and 6 black balls. Two balls are drawn at random one after the other without replacement. Find the probability that both the balls are black.
(A) 1/10
(B) 2/5
(C) 1/3
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) 1/3


7. If P(A) = 3/5, P(B) = 1/5 and  P(A ∩B) = 1/10 , Then P(B/A) is
(A) 1/2
(B) 1/4
(C) 2/3
(D) 1/6

Answer

Ans. (D) 1/6


8. A random variable X has the following probability distribution :

X01234567
P(X)0k2k2k3kk22k27k2 + k

Value of k is
(A) 1/10
(B) 1/8
(C) 1/5
(D) 1/3

Answer

Ans. (A) 1/10


9. If P(A) = 0.3, P(B ) = 0.6 and A and B are independent events, then find the value of P(A and B not)
(A) 0.72
(B) 0.36
(C) 0.28
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) 0.28


10. A bag contains 4 white and 6 black balls. Two balls are drawn at random with replacement. Find the probability that first
ball is white and second ball is black.
(A) 3/25
(B) 6/25
(C) 2/15
(D) 1/25

Answer

Ans. (B) 6/25


11. Two cards are drawn with replacement from a well shuffled pack of 52 cards. Find the probability that both cards are aces.
(A) 1/52
(B) 1/169
(C) 1/16
(D) None of the above.

Answer

Ans. (B) 1/169


12. A card is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards and then a second card is drawn. The probability that the first card is a spade and the second card is a club if the first card is not replaced is :
(A) 13/204
(B) 11/204
(C) 17/204
(D) None of these

Answer

Ans. (A) 13/204


13. The probability of drawing a spade on each of the two consecutive draws from a well-shuffled pack of cards without replacement is :
(A) 1/13
(B)2/13
(C) 1/17
(D) 2/17

Answer

Ans. (C) 1/17


14. If a fair coin is tossed 8 times, the probability of getting 4 heads is:
(A) 35/128
(B) 53/64
(C) 105/128
(D) None of these

Answer

Ans. (A) 35/128


15. The probability of obtaining an odd prime number on each die, when a pair of die is rolled, is :
(A) 1/3
(B) 0
(C) 1/9
(D) 1/36

Answer

Ans. (C) 1/9


16. The mean of the numbers obtained on throwing a die having written one on three faces, 2 on two faces and 5 on one face, is :
(A) 5
(B) 8/3
(C) 1
(D) 2

Answer

Ans. (D) 2


17. A die is thrown 6 times. If  “getting an odd number” is a success, then the probability of 5 successes is :
(A) 3/32
(B) 23/5
(C) 32/5
(D) 15/32

Answer

Ans. (A) 3/32


Leave a Comment

error: Content is protected !!