Colonial Cities Class 12 History Chapter 12 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 History Chapter 12 objective type / mcq question answer of Colonial Cities NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 History MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 History Chapter 12 Colonial Cities MCQ Question Answer.

Colonial Cities Class 12 MCQ Question Answer

1. Which was the First Hill Station came into being during the British period?
(A) Darjeeling
(B) Shimla
(C) Nainital
(D) Manali

Answer

Ans. (B) Shimla


2. When the battle of Plassey took place?
(A) 1757
(B) 1761
(C) 1764
(D) 1765

Answer

Ans. (A) 1757


3. When was the treaty of Allahabad signed?
(A) 1757
(B) 1761
(C) 1764
(D) 1765

Answer

Ans. (D) 1765


4. When was the Gateway of India built?
(A) 1885
(B) 1905
(C) 1911
(D) 1920

Answer

Ans. (C) 1911


5. Where is Gateway of India located?
(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Madras
(D) Kolkata

Answer

Ans. (B) Mumbai.


6. When was the first railway line laid in India?
(A) 1853
(B) 1833
(C) 1854
(D) 1857

Answer

Ans. (A) 1853


7. In whose welcome the Gateway of India was built?
(A) Dalhousie’s
(B) George pancham
(C) Gandhi’s
(D) of Bhagat Singh

Answer

Ans. (B) George pancham


8. Where did the Portuguese set up their trading center?
(A) Pondicherry
(B) Bombay
(C) Madras
(D) Goa

Answer

Ans. (D) Goa


9. Where did the French set up their trading center?
(A) Pondicherry
(B) Bombay
(C) Madras
(D) Goa

Answer

Ans. (A) Pondicherry


10. Where was the Fort St George Fort built by the British?
(A) Pondicherry
(B) Bombay
(C) Madras
(D) Goa

Answer

Ans. (C) Madras


11. Where was the first cotton mill established in India?
(A) Pondicherry
(B) Bombay
(C) Madras
(D) Goa

Answer

Ans. (B) Bombay


Leave a Comment

error: Content is protected !!