Life Processes Class 10 Science Chapter 6 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 6 Life Processes MCQ Question Answer Solution For School Students of Class 10th. We also Provides Notes and Important Questions for Class 10 Science. NCERT Class 10th Science book is applied in mostly boards like CBSE, HBSE, RBSE, Up Board, MP Board and also some other state boards.

Also Read:- Class 10 Science NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 6 in Biology Life Processes MCQ Question and Answer for CBSE, HBSE and Other Boards Solution.

Life Processes Class 10 Science MCQ

1. The kidneys in human beings are a part of the system for:
(a) nutrition
(b) respiration
(c) excretion
(d) transportation.

Answer

Ans. (c) excretion.


2. The xylem in plants are responsible for:
(a) transport of water
(b) transport of food
(c) transport of amino acids
(d) transport of oxygen.

Answer

Ans. (a) transport of water.


3. The autotrophic mode of nutrition requires :
(a) carbon dioxide and water
(b) chlorophyll
(c) sunlight
(d) All of the above.

Answer

Ans. (d) All of the above.


4. The breakdown of pyruvate to give carbon dioxide, water and energy takes place in :
(a) cytoplasm
(b) mitochondria
(c) chloroplast
(d) nucleus.

Answer

Ans. (b) mitochondria.


5. Instrument used to measure blood pressure is –
(a) sphygmomanometer
(b) stethoscope
(c) speedometer
(d) glucometer

Answer

Ans.(a) sphygmomanometer.


6. The organisms which make organic compounds from inorganic substances using energy of sun and in the presence of chlorophyll are called:
(A) Decomposers
(B) Producers
(C) Herbivores
(D) Carnivores.

Answer

Ans. (B) Producers


7. Full form of ATP is
(A) Adenosine Triphosphate
(B) Adenosine Tetraphosphate
(C) Adenosine triphosphorous
(D) Adenosine trysulphate

Answer

Ans. (A) Adenosine Triphosphate.


8. Human beings have how many chambered heart?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer

Ans. (D) 4


9. Artificial kidney is also known as
(A) hemodialysis
(B) excretion
(C) secretion
(D) filtration

Answer

Ans. (A) hemodialysis.


10. What is the structural and functional unit of kidney?
(A) dialysis
(B) uterus
(C) nephron
(D) artery

Answer

Ans. (C) nephron.


11. Aquatic animals use oxygen present in
(A) water
(B) soil
(C) air
(D) none of these.

Answer

Ans. (A) water.


Leave a Comment

error: Content is protected !!