Magnetic Effect of Electric Current Class 10 Science Chapter 13 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 13 Magnetic Effect of Electric Current MCQ Question Answer Solution For School Students of Class 10th. We also Provides Notes and Important Questions for Class 10 Science. NCERT Class 10th Science book is applied in mostly boards like CBSE, HBSE, RBSE, Up Board, MP Board and also some other state boards.

Also Read:- Class 10 Science NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 13 Magnetic Effect of Electric Current MCQ Question and Answer for CBSE, HBSE and Other Boards Solution.

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 Science MCQ

1. At the time of sort circuit, the current in the circuit
(A) reduces substantially
(B) dos not change.
(C) increase heavily
(D) vary continuously

Answer

Ans. (C) increase heavily


2. The device used for producing electric current is called
(A) generator
(B) galvanometer
(C) ammeter
(D) motor

Answer

Ans. (A) generator


3. The phenomenon of electromagnetic induction is
(A) the process of charging a body.
(B) the process of generating magnetic field due to a current passing through a coil.
(C) producing induced current in a coil due to relative motion between a magnet and the coil
(D) the process of rotating a coil of an electric motor.

Answer

Ans. (C) producing induced current in a coil due to relative motion between a magnet and the coil


4. Which of the following correctly describes the magnetic field near a long straight wire?
(A) The field consists of straight lines perpendicular to the wire.
(B) The field consists of straight lines parallel to the wire.
(C) The field consists of radial lines originating from the wire.
(D) The field consists of concentric circles centred on the wire.

Answer

Ans. (D) The field consists of concentric circles centred on the wire.


5. The magnetic field inside a long straight solenoid carrying current
(A) is zero.
(B) decreases as we move towards its end.
(C) increases as we move towards its end.
(D) is the same at all points.

Answer

Ans. (D) is the same at all points


6. A positively charged particle projected towards west is deflected towards north by a magnetic field . The direction of magnetic field is
(A) towards south
(B) towards east
(C) downward
(D) upward

Answer

Ans. (D) upward


7. A rectangular coil of copper wires is rotated in a magnetic field. The direction of the induced current changes once in each
(A) two revolutions
(B) one revolution
(C) half revolution
(D) one fourth revolution

Answer

Ans.  (C) half revolution


8. Electric generator is based on the phenomenon of
(A) mutual induction
(B) electromagnetic induction
(C) proportionality
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) electromagnetic induction


9. Colour of earth wire is
(A) red
(B) green
(C) yellow
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) green


10. Which of the following situation arises when live wire and neutral wire come into direct contact.
(A) overloading
(B) short circuit
(C) earthing
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) overloading.


Leave a Comment

error: Content is protected !!