Major Civilization’s of the Ancient World Class 10 History Chapter 2 Important Question Answer – India and World HBSE Solution

Class 10 History BSEH Solution for Chapter 2 Major Civilization’s of the Ancient World Important Question Answer for Haryana board. CCL Chapter Provide Class 1th to 12th all Subjects Solution With Notes, Question Answer, Summary and Important Questions. Class 10 History mcq, summary, Important Question Answer, Textual Question Answer are available of  India and World Book for HBSE.

Also Read – HBSE Class 10 History India and World Solution

Also Read – HBSE Class 10 History India and World Solution in Videos

HBSE Class 10 History Chapter 2 Major Civilization’s of the Ancient World Important Question Answer for Haryana Board of India and World Book Solution.

Major Civilization’s of the Ancient World Class 10 History Chapter 2 Important Question Answer


Question 1. What were the economic activities of the Egyptians?

Answer – The economic activities of the people of Egypt were as follows-

  • Agriculture – Egypt was an agricultural country. The main crops here were wheat, barley, cotton, flax, and among the fruits were grapes, figs and dates.
  • Animal Husbandry – The Egyptians kept animals like cow, sheep, donkey, calf, monkey and chicken.
  • Industries – The people of that time were skilled in cutting stones, making ornaments and utensils, making copper and bronze weapons and making wooden furniture. People were also skilled in building boats and ships. At that time paper was made from a grass plant called papyrus.
  • Commerce and Trade – Trade in Egypt was done through the Nile River. Spices, colours, oil, powder and sandalwood were imported from Egypt, India and Arabia.

Question 2. What are the gifts of Egypt to the world?

Answer – The following is the contribution of Egyptian civilization to the world:-

  1. Egypt gave the world 1 year and a calendar of 365 days.
  2. Invented the sun clock and water clock.
  3. Made many discoveries in the field of medicine. He prepared such a chemical coating that the dead body could be preserved for centuries.
  4. The names of 600 medicines related to various diseases have been found in an Egyptian list.
  5. Promoted the principle of monotheism.

Question 3. What is the meaning of Mesopotamia?

Answer – Mesopotamia is a Greek word. It is made up of two words ‘meso’ and ‘potam’. ‘Meso’ means middle and ‘potam’ means river, thus Mesopotamia literally means part between two rivers.


Question 4. What are ziggurats?

Answer – In the cities of Sumer, high temples built in the shape of pyramids are called ziggurat.


Question 5. What is the meaning of Buel and Agora?

Ans- The council of dignitaries of the upper class was called Buel for the advice of the king. Whereas the general meeting of the general public was called Agora.


Question 6. Why is Rome called the city of seven hills?

Answer – Rome was a small village situated on seven hills on the banks of the Tiber River in central Italy. That is why it is also called the city of seven hills.


Question 7. List the social classes of Roman civilization.

Answer – At this time the society was divided into two classes Patrician class and Plebian class. The patrician class consisted of Latin people who were the actual inhabitants of Rome. In this class, the people of the high and aristocratic family of Rome used to come. The second class, the Plebians, consisted of freed slaves, the landless and the poor.


Question 8. Describe the political, economic, religious and social life of Mesopotamian civilization.

Answer – The following is the description of the political, economic, religious and social life of Mesopotamian civilization:-

Political life – In this civilization the rulers were autocratic and they had complete control over the empire. They ruled on the basis of divine principle. He was the supreme commander, judge and highest official. They used to divide the empire into many provinces and choose the governor of the province for the conduct of the rule. The governor used to collect taxes from his province, maintain peace and assist the ruler in war.

Social life – The society of that time was divided into three classes upper class, middle class and lower class. In the upper class there were kings, high officials and priests. The middle class consisted of feudal lords and merchants and the lower class consisted of slaves and farmers.

Religious Life – The people of Mesopotamia were polytheistic. They worshiped the fields, rivers, mountains. Their main deities were Anu (god of the sky), Ki (earth), Sin (moon), Tammuz (god of vegetation and agriculture), Ishtar (goddess of love), Nargal (god of plague) etc. Sacrifices were also offered to please these deities.

Economic Life – Agriculture was the main occupation of the people of this civilization. Wheat, barley, olive, cotton and grapes were cultivated in this. The people of that time were also advanced in industry and trade. Trade was done with pieces of gold, silver and copper. Here camel and goat were special among the animals. Along with beautiful wood carvings, gold, silver and precious stones were also carved here.


 

 

Leave a Comment

error: cclchapter.com