Major Landforms of the Earth Class 6 Geography Chapter 6 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 6 Geography Major Landforms of the Earth MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 6 Geography Notes, Textual Question Answer and Important Question Answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 6 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth MCQ Question Answer.

Major Landforms of the Earth Class 6 Geography Chapter 6 MCQ Question Answer


1. The mountains differ from the hills in the terms of….
(A) elevation
(B) slope
(C) aspect
(D) weight

Answer

Ans. (i) elevation.


2. Glaciers are found in…….
(A) the mountains
(B) the plains
(C) the plateaus
(D) oceans

Answer

Ans. (A) the mountains.


3. The Deccan plateau is located in
(A) Kenya
(B) Australia
(C) India
(D) China

Answer

Ans. (C) India.


4. The river Yangtze flows in
(A) South America
(B) Australia
(C) China
(D) India

Answer

Ans. (C) China.


5. An important mountain range of Europe is
(A) The Andes
(B) The Alps
(C) The Rockies
(D) the Himalayas.

Answer

Ans. (B) The Alps.


6. Permanently frozen rivers of ice is known as
(A) ocean
(B) mountain
(C) glacier
(D) strait

Answer

Ans. (C) glacier.


7. Which of the following is the the world’s oldest fold mountain.
(A) Aravali range
(B) Himalaya
(C) Alps
(D) hind kush

Answer

Ans. (A) Aravali range


8. Which type of mountains are formed when large areas are broken and displaced vertically.
(A) block mountains
(B) fold mountains
(C) volcanic mountains
(D) none.

Answer

Ans. (A) block mountains


9. The uplifted blocks in block mountains are called..
(A) horsts
(B) garben
(C) strait
(D) isthumus.

Answer

Ans. (A) horsts


10. Which of the following are volcanic mountains?
(A) Mount Kilimanjaro
(B) Mount Fujiyama
(C) Both a and b
(D) none.

Answer

Ans. (C) Both a and b.


11. Which is the highest plateau in the world?
(A) the Deccan plateau
(B) the Tibet plateau
(C) the east African plateau
(D) none.

Answer

Ans. (B) the Tibet plateau


12. Which of the following are thickly populated?
(A) plains
(B) plateaus
(C) mountains
(D) oceans.

Answer

Ans. (A) plains.


13. Which of the following regions are rich in mineral deposits?
(A) plateaus
(B) mountains
(C) plains
(D) none.

Answer

Ans. (A) plateaus.


14. Which of the following are example of fold mountains.
(A) The Himalayas
(B) The Apls
(C) both a and b
(D) none.

Answer

Ans. (C) both a and b.


Leave a Comment

error: Content is protected !!