Manufacturing Industries Class 12 Geography Chapter 8 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 भूगोल / bhugol / Geography in hindi Chapter 8 objective type / mcq question answer of Manufacturing Industries NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 Geography MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 Indian People and Economy NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 Geography Indian People and Economy Chapter 8 Manufacturing Industries MCQ Question Answer.

Manufacturing Industries Class 12 MCQ Question Answer

1. Which is not a factor of industrial location?
(A) Market
(B) Capital
(C) Population Density
(D) Power.

Answer

Ans. (C) Population Density


2. The earliest Iron and Steel Company to be established in India was:
(A) IISCO
(B) TISCO
(C) Visvesvaralya Iron and Steel Works
(D) Mysore Iron and Steel Works.

Answer

Ans. (A) IISCO


3. The first modern cotton mill was established in Mumbai because:
(A) Mumbai is a port
(B) It is located near cotton growing area
(C) Mumbai was the financial centre
(D) All of the above.

Answer

Ans. (D) All of the above.


4. The nucleus of the Hugli Industrial Region is:
(A) Kolkata-Haora
(B) Kolkata-Rishra
(C) Kolkata-Medinipur
(D) Kolkata-Konnagar

Answer

Ans. (A) Kolkata-Haora


5. On the basis of ownership industries are categorized as
(A) public sector
(B) private sector
(C) joint sector
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above.


6. Which of the following river provides water to TISCO?
(A) kharkai
(B) subarnarekha
(C) both A and B
(D) none of the above

Answer

Ans. (C) both A and B


7. What is the full form of IISCO?
(A) Indian iron and Steel company
(B) Indian iron and Steel authority
(C) Tata iron and Steel corporation
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) Indian iron and Steel authority


8. Which of the following statement is it true regarding the Steel plants set up during second year plant?
(A) Rourkela in Odisha
(B) Bhilai in Chhattisgarh
(C) Durgapur in West Bengal
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above


9. When was LPG policy announced?
(A) 1991
(B) 1985
(C) 1996
(D) 2002

Answer

Ans. (A) 1991


10. Which of the following is called electric capital of India?
(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Chennai
(D) Bengaluru

Answer

Ans. (D) Bengaluru.


11. Between which cities the nucleus of Gujarat industrial region lies?
(A) Ahmedabad and Vadodara
(B) Ahmedabad and Kandla
(C) Visakhapatnam and Kurnool
(D) Birlanagar and Medinipur.

Answer

Ans. (A) Ahmedabad and Vadodara


12. Between which cities the nucleus of Hugli industrial region lies?
(A) Ahmedabad and Vadodara
(B) Ahmedabad and Kandla
(C) Visakhapatnam and Kurnool
(D) Birlanagar and Medinipur.

Answer

Ans. (D) Birlanagar and Medinipur.


13. Where the first cotton mill was established ?
(A) Delhi
(B) Kolkata
(C) Mumbai
(D) Chennai

Answer

Ans. (C) Mumbai, 1854.


14. Durgapur Steel plant was set up with the help of United Kingdom in which year?
(A) 1962
(B) 1959
(C) 1964
(D) 1992

Answer

Ans. (A) 1962.


15. Which of the following is true regarding Steel plants and their partner country?
(A) Durgapur Steel plant – United Kingdom
(B) Bhilai Steel plant – Russia
(C) Rourkela Steel plant – Germany
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


16. When was SAIL created?
(A) 1962
(B) 1959
(C) 1964
(D) 1973

Answer

Ans. (D) 1973.


17. Which of the following is the acting head of public sector Steel plants?
(A) SAIL
(B) TISCO
(C) IISCO
(D) TCS

Answer

Ans. (A) SAIL.


Leave a Comment

error: Content is protected !!