Saraswati Indus Civilization Class 10 History Chapter 1 MCQ Question Answer – India and World HBSE Solution

Class 10 History BSEH Solution for chapter 1 Saraswati Indus Civilization MCQ Question Answer for Haryana board. CCL Chapter Provide Class 1th to 12th all Subjects Solution With Notes, Question Answer, Summary and Important Questions. Class 10 History mcq, summary, Important Question Answer, Textual Question Answer are available of  India and World Book for HBSE.

Also Read – HBSE Class 10 History India and World Solution

Also Read – HBSE Class 10 History India and World Solution in Videos

HBSE Class 10 History Chapter 1 Saraswati Indus Civilisation MCQ Question Answer / objective question answer for Haryana Board of India and World Book Solution.

Saraswati Indus Civilization Class 10 History Chapter 1 MCQ Question Answer


1. From where was the bronze statue of a dancing girl obtained?
(A) Harappa
(B) Mohenjodaro
(C) Chaundro
(D) Rakhigarhi

Answer

Answer :- (B) Mohenjodaro


2. Who discovered the Mohenjodaro site?
(A) Dayaram Sahni
(B) Rakhal Das Banerjee
(C) Ravindra Bisht
(D) James Prinsep.

Answer

Answer:- (B) Rakhal Das Banerjee


3. Which place of Harappan civilization is in Haryana?
(A) Banwali
(B) Mitathal
(C) Rakhigarhi
(D) All of the above.

Answer

Answer :- (D) All of the above.


4. Who discovered Harappa?
(A) Rakhal Das Banerjee
(B) James Prinsep
(C) Dayaram Sahni
(D) None of these

Answer

Answer – (C) Dayaram Sahni


5. By what other name is the Saraswati Indus Civilization known?
(A) Harappan Civilization
(B) Mesopotamian Civilization
(C) Egyptian Civilization
(D) Modern Civilization

Answer

Answer – (A) Harappan Civilization


6. How far is the western expansion of the Saraswati Indus civilization in the area?
(A) Manda
(B) Alamgirpur
(C) Daimabad
(D) Sutkagendor

Answer

Answer – (D) Sutkagendor


7. How far is the eastern extension of the Saraswati Indus civilization in the area?
(A) Manda
(B) Alamgirpur
(C) Daimabad
(D) Sutkagendor

Answer

Answer – (B) Alamgirpur


8. How far is the northern extension of the Saraswati Indus civilization in the region?
(A) Manda
(B) Alamgirpur
(C) Daimabad
(D) Sutkagendor

Answer

Answer – (A) Manda


9. How far is the southern extension of the Saraswati Indus civilization in the area?
(A) Manda
(B) Alamgirpur
(C) Daimabad
(D) Sutkagendor

Answer

Answer – (C) Daimabad


10. In which AD did Saraswati Indus Civilization fall?
(A) 3200 AD
(B) 2500 AD
(C) 2600 AD
(D) 1300 AD

Answer

Answer – (D) 1300 AD.


11. In whose hands was the administration of city states in Mesopotamian civilization?
(A) temples
(B) common people
(C) priestly rulers
(D) none

Answer

Answer – (C) Priestly rulers


12. At which of these places have evidences of fortifications of residential areas been found?
(A) Kalibanga
(B) Lothal
(C) Dholavira
(D) All of the above

Answer

Answer – (D) All of the above


13. Which of these games was the main source of entertainment for the Saraswati Indus civilization?
(A) Football
(B) Chess
(C) Ludo
(D) All of the above

Answer

Answer – (B) Chess


14. At which of these places the sample of plow has been found?
(A) Mehrgarh
(B) Banawali
(C) Kalibanga
(D) Lothal

Answer

Answer – (B) Banawali


15. From which of these places stone sickles have been found?
(A) Mehrgarh
(B) Banawali
(C) Kalibanga
(D) Lothal

Answer

Answer – (A) Mehrgarh


16. At which of the following places have the evidence of a shoe farm have been found?
(A) Mehrgarh
(B) Banawali
(C) Kalibanga
(D) Lothal

Answer

Answer – (C) Kalibanga


17. Saraswati Which god was worshiped by the people of Indus civilization?
(A) Mother-Shakti
(B) Pashupati Shiva
(C) Shivling
(D) All of the above

Answer

Answer – (D) All of the above


18. Which animal is depicted under the throne of the Trimukhi Purush?
(A) Elephant
(B) Tiger
(C) Deer
(D) Buffalo

Answer

Answer – (C) Deer


19. Which animal is depicted on the left side of the Throne of Trimukhi Purush?
(A) Rhinoceros
(B) Buffalo
(C) Both A and B
(D) Elephant

Answer

Answer – (C) Both A and B


20. In which posture is the figure of a male shown on a seal found at Mohenjodaro?
(A) Padmasana
(B) Shavasana
(C) Vakrasana
(D) Dhanurasana

Answer

Answer – (A) Padmasana


Leave a Comment

error: cclchapter.com