Sound Class 8 Science Chapter 13 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 13 MCQ Question Answer of Sound NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 13 Sound MCQ Question Answer.

Sound Class 8 MCQ Question Answer

1. The back and fro movement of an object is called?
(a) Motion
(b) Vibration
(c) Amplitude
(d) all the above

Answer

Ans. (b) Vibration


2. Voice box is also known as 
(a) windpipe
(b) Vocal cord
(c) Larynx
(d) All the above

Answer

Ans. (c) Larynx


3. How much frequency humans can hear?
(a) 20hz to 2000hz
(b) 200hz to 20000khz
(c) 20hz to 20000hz
(d) 20khz to 20000khz

Answer

Ans. (c) 20hz to 20000hz


4. What is the loudness of normal breathing?
(a) 10db
(b) 20db
(c) 30db
(d) 40db

Answer

Ans. (a) 10db


5. Number of oscillations per second is called?
(a) Oscillatory motion
(b) Frequency
(c) Amplitude
(d) sound

Answer

Ans. (b) Frequency


6. What is the SI unit of frequency?
(a) Hertz
(b) Tesla
(c) Pascal
(d) Newton

Answer

Ans. (a) Hertz


7. If we increase the frequency of sound then what happens?
(a) Increases covering area
(b) decrease covering area
(c) No change
(d) None of the above

Answer

Ans. (b) decrease covering area


8. The sound that we enjoy is called?
(a) Noise
(b) Music
(c) both
(d) None

Answer

Ans. (b) Music


9. Sound can travel through
(a) gases only
(b) solids only
(c) liquids only
(d) solids, liquids and gases

Answer

Ans. (d) solids, liquids and gases


10. voice of which of the following is likely to have minimum frequency?
(a) Baby girl
(b) Baby boy
(c) A man
(d) A woman

Answer

Ans. (c) A man


Leave a Comment

error: Content is protected !!