Unseen Passage for Class 10 English MCQ Test with Answer

NCERT Class 10 English Grammar Unseen Passage for Preparation of Exams. Here we Provide Class 10 English grammar for Various State Boards Students like CBSE, HBSE, MP BOARD, UP BOARD, RBSE students.

Also Read : – Class 10 English Grammar NCERT Solution

Unseen Passage for Class 10 English MCQ Test with Answer for CBSE, HBSE, Up board, Mp Board, RBSE and for Competitive Exams.

Class 10 English Unseen Passage MCQ


Read the passage given below and answer the questions by choosing the most appropriate answer from the given options that follow. 


(A) Every Indian is proud of Rabindranath Tagore. He won the Nobel Prize in Literature for his book of poems ‘Gitanjali’. Tagore’s poems contain deep, noble and significant thought. Apart from poems, Tagore also wrote plays, novels, short-stories and essays. His peculiar interest in music resulted in a special kind of music called Rabindra Sangeet. Tagore returned the title of ‘Sir’ to the British Government in protest against the Jalianwala-Bagh Tragedy. He was a man of extraordinary charm and distinction.


1. Which book of Tagore won Nobel Prize for him ?
(A) Gitanjali
(B) Gita
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer

Ans. (A) Gitanjali


2. What kind of a man was Tagore ?
(A) Extraordinary charm
(B) Distinction
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) Both (A) and (B)


3.  What is the main feature of Tagore’s poems ?
(A) Deep thought
(B) Noble thought
(C) Significant thought
(D) All of the above

Answer

Ans. (D) All of the above


4. What did Tagore write apart from poems ?
(A) Plays
(B) Novels
(C) Short-stories and essays
(D) All of the above

Answer

Ans. (D) All of the above


5.  Why did Tagore return the title of ‘Sir’ to the British Government ?
(A) Protest against Jalianwala-Bagh Tragedy
(B) Protest against Red-Fort tragedy
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer

Ans. (A) Protest against Jalianwala-Bagh Tragedy


(B). Dr. A. P. J. Abdul Kalam was born on 15 October, 1931 at Rameshwaram. He was one of the four children of Jainulabdeen and Ashiamma. He did his schooling from Sahwaitz School. After graduating from St. Joseph’s college Tiruchirapalli, he completed his professional training as an engineer from Madras Institute of Technology. His political career is marked by becoming the Scientific Advisor to Government in 1999. He reached the zenith of his career by becoming the 11th President of India on July 25, 2002.


1. When was Abdul Kalam born ?
(A) 15 October, 1931
(B) 02 October, 1931
(C) July 25, 2002
(D) None of the above

Answer

Ans. (A) 15 October, 1931


2. Where was Abdul Kalam born ?
(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Rameshwaram
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) Rameshwaram


3. When did his political career start ?
(A) 1931
(B) 1999
(C) 1950
(D) 1947

Answer

Ans. (B) 1999


4. When did he become the President of India ?
(A) 25 July, 2002
(B) 15 August, 2002
(C) 26 January, 2002
(D) 15 October, 1931

Answer

Ans. (A) 25 July, 2002


5. From where did he complete his graduation ?
(A) Sahwaitz school
(B) Madras Institute of Technology
(C) St. Joseph’s College Tiruchirapalli
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) St. Joseph’s College Tiruchirapalli


(C) One of the most difficult things in life is to find a way of behaviour that is not dictated by circumstances. Circumstances and people dictate or force you to behave in a certain way. The way that you conduct yourself, the way you eat, the way you talk, your moral, your ethical ehaviour depends on where you find yourself and so your behaviour is constantly varying, constantly changing. This is so when you speak to your father, your mother or to your servant– your voice, your words, are quite different. The ways of behaviour are controlled by environmental influences, and by analysing behaviour you can almost predict what people will do and will not do.


1. What is one of the most difficult things in life ?
(A) To find a way of behaviour that is liked by everyone.
(B) To find a way of behaviour that is not dictated by circumstances.
(C) Both A and B
(D) None of the above

Answer

Ans. (B) To find a way of behaviour that is not dictated by circumstances.


2.  How do circumstances affect people ?
(A) Give Freedom to behave in any way
(B) Dictate you to behave in certain way
(C) Both A and B
(D) None of the above.

Answer

Ans. (B) Dictate you to behave in certain way.


3. Why is one’s behaviour constantly changing ?
(A) Circumstances and their benefits
(B) Independence in life
(C) Behaviours  of life
(D) all of the above

Answer

Ans. (C) Behaviours  of life


4.  What changes are made while talking to different people ?
(A) Your voice changed
(B) Your words changed
(C) Both A and B
(D) None of the above.

Answer

Ans. (C) Both A and B


5.  Give a suitable title to the passage.
(A) Different circumstances and People reaction
(B) Moral values
(C) Analysing behaviour
(D) Environment influences

Answer

Ans. (A) Different circumstances and People reaction


(D) Guru Gobind Singh, the last of ten Sikh Gurus, was a great son of India. He led India to sublime heights of glory. He brought about moral resurgence and created order out of disorderly social condition. He was a multifaceted personality. He was a poet, soldier, statesman, leader and a true socialist–all in one. He put life into the dying social order by giving it a wholly new outlook. He was a practical socialist who founded a social order based on fraternity, equality and love. In him were combined the spiritual vision, unmatched organising capacity and a gift of politic intuition and insight. Such a rare combination of qualities would inspire the most downtrodden people to look forward to an optimistic future.


1. Who was Guru Gobind Singh ?
(A) 1st Sikh Guru
(B) 10th Sikh Guru
(C) India’s King
(D) None of the above

Answer

Ans. (B) 10th Sikh Guru


2. What are the rare contribution of Guru Gobind Singh to India ?
(A)  Created History
(B) Brought about moral resurgence
(C) created order out of disorderly social condition.
(D) Both B and C

Answer

Ans. (D) Both B and C


3. Why does the author call him a multifaceted personality ?
(A) Because he was a poet and a soldier, statesman.
(B) Because he was a statesman
(C) Because he was a Leader and a true socialist
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


4.  He has been called a practical leader because he founded a social order based on what?
(A) Fraternity, equality and love
(B) Equality and destiny
(C) Truth and Love
(D) All of the above.

Answer

Ans. (A) Fraternity, equality and love


5.  What qualities of Guru Gobind Singh inspired the most downtrodden people to look forward to an optimistic future ?
(A) Spiritual vision
(B) Unmatched organising capacity
(C) A gift of politic intuition and insight
(D) All of the above.

Answer

Ans. (D) All of the above.


Leave a Comment

error: Content is protected !!