Acid, Bases and Salt Class 10 Science Chapter 2 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 2 Acid, Bases and Salt MCQ Question Answer Solution For School Students of Class 10th. We also Provides Notes and Important Questions for Class 10 Science. NCERT Class 10th Science book is applied in mostly boards like CBSE, HBSE, RBSE, Up Board, MP Board and also some other state boards.

Also Read:- Class 10 Science NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 2 Acid, Bases and Salt MCQ Question and Answer for CBSE, HBSE and Other Boards Solution.

Acid, Bases and Salt Class 10 Science MCQ

1. Which Acid is present in Tomato ?
(A) Acetic acid
(B) Oxalic acid
(C) Citric acid
(D) Lactic acid

Answer

Ans. (B) Oxalic acid


2. You have three solutions A, B and C, whose pH value is 3, 7 and 9 respectively. Out of above solutions, which solution is acidic ?
(A) A
(B) B
(C) C
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) A


3. You have three solutions A, B and C whose pH value is 2, 7 and 11 respectively. Out of above solutions, which solution is neutral ?
(A) A
(B) B
(C) C
(D) none of the above

Answer

Ans. (B) B


4. Which one of the following medicine is used for treating Indigestion ?
(A) Antibiotic
(B) Analgesic
(C) Antacid
(D) Antiseptic

Answer

Ans. (C) Antacid


5.What is common name of NaHCO3 ?
(A) Gypsum
(B) Bleaching Powder
(C) Baking Soda
(D) Washing Soda

Answer

Ans. (C) Baking Soda


6. Which sodium compound is used for removal of permanent hardness of water ?
(A) NaHCO3
(B) NaOH
(C) Na2SO4
(D) Na2CO3

Answer

Ans. (D) Na2CO3.


7. Name the substance which on treatment with chlorine yields bleaching powder :
(A) Gypsum
(B) Slaked lime
(C) Quick lime
(D) Lime stone

Answer

Ans. (B) Slaked lime


8. A solution showed pH 9. This solution is :
(a) Strongly acidic
(b) Strongly alkaline
(c) Weakly acidic
(d) Weakly alkaline

Answer

Ans. (d) Weakly alkaline


9. Citric acid is found in :
(a) Tomato
(b) Tamarind
(c) Lemon
(d) Sour milk

Answer

Ans. (c) Lemon


10. Tartaric acid is found in :
(a) Vinegar
(b) Nettle’s sting
(c) Tomato
(d) Tamarind

Answer

Ans. (d) Tamarind


11. A solution turns red litmus blue, its pH is likely to be
(A) 1
(B) 4
(C) 5
(D) 10

Answer

Ans. (D) 10


12. Acids are those substances which turns blue litmus into
(A) black
(B) red
(C) violet
(D) brown

Answer

Ans. (B) red


13. A solution reacts with crushed egg shells to give a gas that turns lime water milky. The solution contains
(A) NaCl
(B) HCl
(C) LiCl
(D) KCl

Answer

Ans. (B) HCl


14. Na2CO3.10H2O is a chemical formula of
(A) washing soda
(B) bleaching powder
(C) baking soda
(D) gypsum

Answer

Ans. (A) washing soda


15. Chemical formula of gypsum is
(A) Na2CO3.10H2O
(B) CaSO4.2H2O
(C) CaSO4.½H2O
(D) CaOCl2

Answer

Ans. (B) CaSO4.2H2O


16. Chemical formula of Plaster of Paris is
(A) Na2CO3.10H2O
(B) CaSO4.2H2O
(C) CaSO4.½H2O
(D) CaOCl2

Answer

Ans. (C) CaSO4.½H2O


Leave a Comment

error: Content is protected !!