Cell – Structure and Functions Class 8 Science Chapter 8 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 8 MCQ Question Answer of Cell – Structure and Functions NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 8 Cell – Structure and Functions MCQ Question Answer.

Cell – Structure and Functions Class 8 MCQ Question Answer

1. Who discovered cell?
(a) Robert Hooke
(b) Robert Frost
(c) Robert downey Jr.
(d) Robert Kaplinsky

Answer

Ans. (a) Robert Hooke


2. What is the Fundamental unit of living organisms?
(a) cell
(b) Muscles
(c) Organs
(d) Body

Answer

Ans. (a) cell


3.  what is the full form of WBC?
(a) White brown cells
(b) whole blood cells
(c) White blood cells
(d) whole brown cells

Answer

Ans. (b) whole blood cells


4. What is the Full form of RBC?
(a) Red Blood Cells
(b) Red brown cells
(c) Red blue Cells
(d) Red Black Cells

Answer

Ans. (a) Red Blood Cells


5. A Group of similar cells is called?
(a) Organ
(b) Tissue
(c) Body
(d) Cell

Answer

Ans. (b) Tissue


6. Outer thick layer in plants is called
(a) Cell membrane
(b) Nucleus
(c) Cell wall
(d) Cytoplasm

Answer

Ans. (c) Cell wall


7. which of the following is not a part of Animal cell?
(a) Cell Membrane
(b) Nucleus
(c) Vacuole
(d) Plastids

Answer

Ans. (d) Plastids


8. When cell was discovered by Robert Hooke?
(a) 1662
(b) 1665
(c) 1670
(d) 1765

Answer

Ans. (b) 1665


9. What is Inside Cell Nucleus?
(a) Cell Membrane
(b) Nuclear Membrane
(c) Chromosomes
(d) Vacuoles

Answer

Ans. (c) Chromosomes


10. Chromosomes Carries
(a) nucleus
(b) genes
(c) vacuoles
(d) cell membrane

Answer

Ans. (b) genes


Leave a Comment

error: Content is protected !!