Chemical Reaction and Equations Class 10 Science Chapter 1 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reaction and Equations MCQ Question Answer Solution For School Students of Class 10th. We also Provides Notes and Important Questions for Class 10 Science. NCERT Class 10th Science book is applied in mostly boards like CBSE, HBSE, RBSE, Up Board, MP Board and also some other state boards.

Also Read:- Class 10 Science NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reaction and Equations MCQ Question and Answer for CBSE, HBSE and Other Boards Solution.

Chemical Reaction and Equations Class 10 Science MCQ

1.   Which of the following statements about the reaction below are incorrect?
2PbO(s) + C(s) → 2Pb(s) + CO2(g)
(A) Lead is getting reduced.
(B) Carbon dioxide is getting oxidised.
(C) Carbon is getting oxidised.
(D) Lead oxide is getting reduced.

Answer

Ans. (A) and (B)


2. Fe2O+ 2Al → Al2O3 + 2Fe
The above reaction is an example of a
(A) combination reaction.
(B) double displacement reaction
(C) decomposition reaction.
(D) displacement reaction.

Answer

Ans. (D) displacement reaction.


3. What happens when dilute hydrochloric acid is added to iron fillings ?
(a) Hydrogen gas and iron chloride are produced.
(b) Chlorine gas and iron hydroxide are produced.
(c) No reaction takes place.
(d) Iron salt and water are produced

Answer

Ans. (a) Hydrogen gas and iron chloride are produced


4. Which of the following changes show that a chemical reaction has taken place?
(A) change in state
(B) change in colour, temperature
(C) evolution of a gas
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


5. Chemical formula of Quick lime is
(A) CaO
(B) Ca(OH)2
(C) C6H12O6
(D) CaCO3

Answer

Ans. (A) CaO


6. Formula of Slaked lime or Calcium hydroxide is
(A) CaO
(B) Ca(OH)2
(C) C6H12O6
(D) CaCO3

Answer

Ans.  (B) Ca(OH)2


7. CaO(s) + H2O → Ca(OH) + Heat
The above reaction is an example of
(A) combination reaction
(B) double displacement reaction
(C) decomposition reaction
(D) displacement reaction.

Answer

Ans. (A) combination reaction.


8. The decomposition of vegetable matter into compost is  an example of
(A) combination reaction
(B) exothermic reaction
(C) endothermic reaction
(D) displacement reaction

Answer

Ans. (B) exothermic reaction


9. Which of the following is exothermic reactions?
(A) Burning of natural gas
(B) respiration
(C) decomposition of vegetable matter
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


10. Zn + CuSO4 → ZnSO4 + Cu is a type of reaction
(A) combination reaction
(B) double displacement reaction
(C) decomposition reaction
(D) displacement reaction

Answer

Ans. (D) displacement reaction


11. Which reactant is oxidised in given reaction
CuO + H2 → Cu + H2O
(A) Hydrogen
(B) Oxygen
(C) Copper Oxide
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) Hydrogen


12. Which reactant is reduced in given reaction
CuO + H2 → Cu + H2O
(A) Hydrogen
(B) Oxygen
(C) Copper Oxide
(D) none of the above.

Answer

Ans. (C) Copper Oxide


13.  Oil and fat containing food items are flushed with nitrogen. Why ?
(A) To prevent their reduction.
(B) To prevent their oxidation.
(C) To protect them from insects.
(D) To protect them from rodents.

Answer

Ans. (B) To prevent their oxidation.


14.  2AgBr → 2Ag(s) + Br(g)
the above reaction is used in :
(A) Welding
(B) Black & white photography
(C) White washing walls
(D) To prevent corrosion.

Answer

Ans. (B) Black & white photography.


15.  2Pb(NO3)2  → 2PbO(s) + 4NO2(g) + O2(g).
This reaction is :
(A) Displacement
(B) Thermal decomposition
(C) Combination
(D) Exothermic

Answer

Ans. (B) Thermal decomposition.


16. Fe2O3 + 2Al → Al2O3 + 2Fe
Which is reduced in above reaction ?
(A) Fe2O3
(B) Al
(C) Al2O3
(D) None of these

Answer

Ans. (A) Fe2O3


17. Which substance is used for white washing?
(A) Quick lime
(B) Washing soda
(C) slaked lime
(D) limestone

Answer

Ans. (A) Quick lime.


Leave a Comment

error: Content is protected !!