Class 10 Math Chapter 2 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10th Math Chapter 2 MCQ Question Answer and can take online test here.. CCL Chapter helps you in it..  NCERT Solution for Class 10 Maths Chapter 2 MCQ of Polynomials NCERT Solution for CBSE, HBSE, RBSE and Up Board and all other chapters of class 10 math.

Also Read:- Class 10 Math NCERT Solution

NCERT Class 10 Math Chapter 2 Polynomials MCQ Question Answer with Online test of Objective type Solution.

Class 10 Math Chapter 2 MCQ Question Answer

1. Sum of the roots of the quadratic polynomial 7x²-3x+1 is
(A) 2/7
(B) 3/7
(C) 4/7
(D) 5/6

Answer

Ans. (B) 3/7


2. If the sum and products of the roots of the quadratic polynomial are 1/3 and -1/3 respectively, then the quadratic polynomial is
(A) 3x² + x + 1
(B) 3x²-x-1
(C) 3x² + x -1
(D) 3x² – x + 1

Answer

Ans. (B) 3x²-x-1.


3. The zeroes of 6x²-7x-3 are:
(A) -1/3, 3/2
(B) -7/3, -3/6
(C) 7/6, -3/6
(D) None of these

Answer

Ans. (A) -1/3, 3/2.


4. The zeroes of 4x² – 4x+1 are:
(A) -1/2, -1/2
(B) 1/2, 1/2
(C) 1, 1/4
(D) -1/4, 1

Answer

Ans. (B) 1/2, 1/2


5. The zeroes of 3x² – x – 4 are :
(A) -1, -4/3
(B) 1, -4/3
(C) -1, 4/3
(D) 1, 4/3

Answer

Ans. (C) -1, 4/3.


6. The zeroes of 3x² + 4x+1 are:
(A) -1, -1/3
(B) -1, 1/3
(C) 1, -1/3
(D) 1, 4/3

Answer

Ans. (A) -1, -1/3.


7. The sum of zeroes of quadratic polynomial x² + 7x + 10 is
(A)  7
(B) -7
(C) 10
(D) -10

Answer

Ans. (B) -7


8. The product of zeroes of quadratic polynomial x² +7x + 10 is
(A)  7
(B) -7
(C) 10
(D) -10

Answer

Ans. (C) 10


9. If a and b are the roots of  quadratic polynomial x² – 2x – 8, then a2 + bis
(A) -16
(B) 20
(C) 4
(D) 12/5

Answer

Ans. (B) 20


Leave a Comment

error: Content is protected !!