Class 10 Math Chapter 3 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10th Math Chapter 3 MCQ Question Answer and can take online test here.. CCL Chapter helps you in it..  NCERT Solution for Class 10 Maths Chapter 3 MCQ of Pair of Linear Equations in Two Variables NCERT Solution for CBSE, HBSE, RBSE and Up Board and all other chapters of class 10 math.

Also Read:- Class 10 Math NCERT Solution

NCERT Class 10 Math Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables MCQ Question Answer with Online test of Objective type Solution.

Class 10 Math Chapter 3 MCQ Question Answer

1. The pair of linear equations 4/3x+2y = 8 and 2x + 3y = 12 is
(A) consistent
(B) inconsistent
(C) Both
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) consistent


2. The solution of linear equations s — t = 3 and s/3 + t/2 = 6 is :
(A) s = 3, t=5
(B) s = 6, t=9
(C) s = 9, t = 6
(D) s = 5, t = 3

Answer

Ans. (C) s = 9, t = 6


3. For which value of p does the pair of equations x+y+1=0 and 4x + py+ 8 = 0 has a unique solution.
(A) p = 4
(B) all values except 4 (p≠4)
(C) p = -1 only
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) all values except 4 (p≠4)


4. Value of x and y in given equations  x + y = 14, x – y = 4 is
(A) x = 9, y = 4
(B) x = 8, y = 6
(C) x = 7, y = 7
(D) x = 9, y = 5

Answer

Ans. (D) x = 9, y = 5


5. The values of x and y from the equations 3x – y = 3 and 9x – 3y = 9 are:
(A) one solution
(B) no solution
(C) infinite number of solutions.
(D) None of these

Answer

Ans. (C) infinite number of solutions.


6. Values of x and y in given equations x + y = 5 and 2x – 3y = 4 is
(A) x = 11/5, y = 3
(B) x = 19/5, y = 6/5
(C) x = 2, y = 3
(D) x = 0, y = 5

Answer

Ans. (B) x = 19/5, y = 6/5


7. The values of x and y from the equations
x + y = o and x – y= 2 are
(A) x = 0,  y = -1
(B) x = 1,  y = -1
(C) x = 5,  y = 0
(D) None of these.

Answer

Ans. (B) x = 1,  y = -1.


8. If the two lines are parallel, then the pair of equations has
(A) only one solution
(B) no solution
(C) infinitely many solutions
(D) None of these.

Answer

Ans. (B) no solution.


9. If in equations a₁x+by+c₁ = 0 and a₂x+b₂y+C₂ = 0, a₁/a₂ ≠ b/ b₂ which of the following is true?
(A) Parallel lines
(B) Intersecting lines.
(C) Coincident lines
(D) None of these

Answer

Ans. (B) Intersecting lines.


10. If in equations a₁x+by+c₁ = 0 and a₂x+b₂y+C₂ = 0, a1/a2 = b1/b2 = c1/c2,  then which of the following is true?
(A) Coincident lines
(B) Intersecting lines
(C) Parallel
(D) None of these

Answer

Ans. (A) Coincident lines.


11. If in equations a₁x+by+c₁ = 0 and a₂x+b₂y+C₂ = 0, a₁/a₂ = b/ b₂ ≠ c1/c2,  which of the following is true?
(A) Parallel lines
(B) Intersecting lines.
(C) Coincident lines
(D) None of these.

Answer

Ans. (A) Parallel lines


12. For what value of k the pair of linear equations 3x + y = 3 and 6x + ky = 8 doesn’t have a solution.
(A) k = 1
(B) k = 2
(C) k = 3
(D) k = 4

Answer

Ans. (B) k = 2


13. Find the value of k for which the pair of linear equations kx + y = k² and x + ky = 1 have infinitely many solutions.
(A) k = 1
(B) k = ± 1
(C) k = 0
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) k = 1


Leave a Comment

error: Content is protected !!