Class 10 Math Chapter 5 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10th Math Chapter 5 MCQ Question Answer and can take online test here.. CCL Chapter helps you in it..  NCERT Solution for Class 10 Maths Chapter 5 MCQ of Arithmetic Progressions NCERT Solution for CBSE, HBSE, RBSE and Up Board and all other chapters of class 10 math.

Also Read:- Class 10 Math NCERT Solution

NCERT Class 10 Math Chapter 5 Arithmetic Progressions MCQ Question Answer with Online test of Objective type Solution.

Class 10 Math Chapter 5 MCQ Question Answer

1. 15th term of A. P. 1/3, 5/3, 9/3, 13/3 is
(A) 61/3
(B) 6
(C) 5
(D) 19

Answer

Ans. (D) 19


2. If 3rd term of an A. P. is 5 and 7th term is 13, then its common difference is :
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer

Ans. (B) 2


3. 14th term of A. P. 0.6, 1.7, 2.8, 3.9, ……… is :
(A) 14.9
(B) 16.0
(C) 17.1
(D) 18.2

Answer

Ans. (A) 14.9


4. If 3rd term of an A. P. is 4 and 9th term is –8, then its common difference is :
(A) –2
(B) 2
(C) 4
(D) –8

Answer

Ans. (A) –2


5. Which one is an A. P. series ?
(A) 2, 4, 8, 12, …….
(B) 0.2, 0.22, 0.222, ……
(C) –10, –6, –2, 2, ……
(D) 1, 3, 9, 27, ……

Answer

Ans. (C) –10, –6, –2, 2, ……


6. Which one is an A. P. series ?
(A) 1, 3, 9, 27, …….
(B) a, 2a, 5a, 4a, ……
(C) a, 2a , 3a , 4a , ……
(D) 21 , 22 , 23 , 24 , ……

Answer

Ans. (D) 21 , 22 , 23 , 24 , ……


7. In an A. P. −10, −6, −2, 2, …., 20th term is :
(A) 66
(B) −66
(C) 77
(D) None of these

Answer

Ans. (A) 66


8. If the third term of an A. P. is 12 and 10th term is 26, then its 20th term is :
(A) 46
(B) 52
(C) 50
(D) 44

Answer

Ans. (A) 46


9. How many two digit numbers are divisible by 3?
(A) 25
(B) 29
(C) 30
(D) 33

Answer

Ans. (C) 30


10. The sum of first 10 positive integers is
(A) 50
(B) 55
(C) 65
(D) 45

Answer

Ans. (B) 55


11. Which term of the AP: 121, 117, 113, ….., is its first negative term?
(A) 29
(B) 32
(C) 35
(D) 30

Answer

Ans. (B) 32


Leave a Comment

error: Content is protected !!