Class 10 Math Chapter 8 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10th Math Chapter 8 MCQ Question Answer and can take online test here.. CCL Chapter helps you in it..  NCERT Solution for Class 10 Maths Chapter 8 MCQ of Introduction to Geometry NCERT Solution for CBSE, HBSE, RBSE and Up Board and all other chapters of class 10 math.

Also Read:- Class 10 Math NCERT Solution

NCERT Class 10 Math Chapter 8 Introduction to Geometry MCQ Question Answer with Online test of Objective type Solution.

Class 10 Math Chapter 8 MCQ Question Answer

1. If tan A = 5/12 , then the value of cos A is :
(A)13/5
(B) 12/5
(C)5/13
(D) 12/13

Answer

Ans. (D) 12/13


2. The value of (1 – tan230°) / (1 + tan230°) is:
(A) cos 60°
(B) tan 60°
(C) sin 60°
(D) tan 30°

Answer

Ans. (A) cos 60°


3. The value of 2tan30° / (1 + tan230°) is :
(A) sin 60°
(B) cos 60°
(C) tan 60°
(D) cot 60°

Answer

Ans. (A) sin 60°


4. If cos A = 7 / 25 , then the value of tan A is :
(A) 24/7
(B) 7/24
(C) 25/24
(D) 24/25

Answer

Ans. (A) 24/7


5. The value of tan25°/cot65° is
(A) 0
(B) 1
(C) ½
(D) ¾

Answer

Ans. (B) 1


6. If sin A = ¾, then tan A is :
(A) 4/3
(B) 3/√7
(C) 4/√7
(D) None of the

Answer

Ans.  (B) 3/√7


7. The value of cosec 31° – sec 59° is
(A) 0
(B) 1
(C) ½
(D) ¾

Answer

Ans.  (A) 0


8. 1 + tan2A is equal to
(A) sec²A
(B) cosec²A
(C) cot²A
(D) cos²A

Answer

Ans. (A) sec²A


9. (secA + tanA) × (1 – sinA) is
(A) secA
(B) sinA
(C) cosecA
(D) cosA

Answer

Ans. (D) cosA


10. Value of sin25°cos65° + cos25°sin65° is
(A) 0
(B) 1
(C) sin37½°
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) 1


11. Value of ( 1 + tan2A )/( 1 + cot²A ) is
(A) sec²A
(B) cosec²A
(C) cot²A
(D) tan²A

Answer

Ans. (D) tan²A


 

Leave a Comment

error: cclchapter.com