Class 11 Math Chapter 1 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 11 Math Sets Chapter 1 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 11 Math Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 11 Math NCERT Solution

NCERT Class 11 Math Chapter 1 Sets MCQ Question Answer Solution.

Sets Class 11 Math Chapter 1 MCQ Question Answer


1. If A = {3, 6, 9, 12}, B = {4, 6, 8, 10, 12} and X = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12} is universal set, then the set (B – A)’ is :
(A) {4, 8, 10}
(B) {3, 9}
(C) {1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 11, 12}
(D) {1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12}

Answer

Ans. (C) {1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 11, 12}


2. If G = {7, 8} and H = {5, 4, 2}, then number of subsets of G × H is :
(A) 6
(B) 16
(C) 32
(D) 64

Answer

Ans. (D) 64


3. A = {x : x is a prime number}, Set A is ………….. set.
(A) Finite
(B) Null
(C) Infinite
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) Infinite


4. A = {a, e, i, o, u }. Number of subsets of set A is …………. .

(A) 5
(B) 20
(C) 32
(D) 120

Answer

Ans. (C) 32


5. If A = {a, b, c}, B = {a, b, c, d, e}, then A ∩ B = ……….. .
(A) A
(B) B
(C) neither A nor B
(D) both A and B

Answer

Ans. (A) A


6. In a school there are 20 teachers who teach Mathematics or Physics. Of these 12 teach Maths and 4 teach Maths and Physics. The number of teacher who teach Physics are …….
(A) 8
(B) 10
(C) 12
(D) 16

Answer

Ans. (C) 12


7. Which of the following statement is not correct? Given X is universal set, A and B are two sets :
(A) A – B ⊆ A
(B) A ∩ B ⊆ A ∪ B
(C) (A ∪ B)’ = A’ ∩ B’
(D) A’ ∩ B’ = A’ ∪ B’

Answer

Ans. (D) A’ ∩ B’ = A’ ∪ B’


8. A set contain n elements, then power set contains:
(A) n elements
(B) 2n elements
(C) n2 elements
(D) None of the above

Answer

Ans. (B) 2n elements


9. Let A = {1, 2, 3}, B = {3, 4}, C = {4, 5, 6}, then A ∩ (B ∪ C) is :
(A) {3}
(B) {1, 2, 3, 4}
(C) {1, 2, 5, 6}
(D) {Φ}

Answer

Ans. (A) {3}


10. If A and B are two disjoint sets, then n(A ∪ B) is equal to :
(A) n(A) + (B)
(B) n(A) + n(B) – n(A ∩ B)
(C) n(A) + n(B) – n(A ∩ B)
(D)n(A).n(B)

Answer

Ans. (A) n(A) + (B)


11. Two finite sets have m and n elements. The number of subsets of the first set is 112 more than that of the second . The values of m and n are respectively as:
(A) 7, 4
(B) 4, 4
(C) 4, 7
(D) 7, 7

Answer

Ans. (A) 7, 4


12. The number of elements in the set A = {(a, b) : a² + b² = 9, a, b ∈ z} is
(A) 4
(B) 2
(C) 3
(D) 1

Answer

Ans. (A) 4


Leave a Comment

error: cclchapter.com