Class 11 Math Chapter 2 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 11 Math Relations and Functions Chapter 2 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 11 Math Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 11 Math NCERT Solution

NCERT Class 11 Math Chapter 2 Relations and Functions MCQ Question Answer Solution.

Relations and Functions Class 11 Math Chapter 2 MCQ Question Answer

Multiple Choice Questions and Answer for Easy to Understand the Chapter.

Class 11 Maths Chapter 2 Exercise 2.1 MCQ

1. If ( x + 1, y – 2) = ( 3,1), then values of x and y are
(A) 2, 3
(B) 3, 4
(C) 2, 4
(D) 1, 3

Answer

Ans. 2, 3.


2. If A × B = {(p, q), (p, r), (m, q), (m, r)}, then which of the following is true?
(A) A = {p, m}
(B) B = {q, r}
(C) Both A and B
(D) none of the above.

Answer

Ans. Both A and B.


3. If set A has 3 elements and set B = {3, 4, 5}, then number of elements in (A×B) is
(A) 6
(B) 9
(C) 3
(D) 1

Answer

Ans. 9


4. If G = {7, 8} and H = {5, 4, 2} , then number of subsets in G×H is
(A) 32
(B) 64
(C) 8
(D) 16

Answer

Ans. 64


5. let A = {1, 2} and B = {2, 3}, then A×(A∩B) is
(A) {(1, 2), (2, 2)}
(B) {(2,3), (3, 4)}
(C) {(1, 3), (2, 4)}
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) {(1, 2), (2, 2)}.


Class 11 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 MCQ

1. Let A = {1,2} and B = {3, 4}. Then the number of relations from A to B is
(A) 6
(B) 4
(C) 8
(D) 16

Answer

Ans. 16


2. A relation R from A to A is R = {(x, y) : y = x + 1 } where  A = {1, 2, 3, 4} . Then domain is
(A) {1, 2, 3}
(B) {1, 2, 3, 4}
(C) {1, 2}
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) {1, 2, 3}


3. A relation R from A to A is R = {(x, y) : y = x + 1 } where  A = {1, 2, 3, 4} . Then range is
(A) {1, 2, 3}
(B) {1, 2, 3, 4}
(C) {1, 2}
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) {1, 2, 3, 4}


4. Which of the following is true regarding range and codomain?
(A) range = codomain
(B) range ⊂ codomain
(C) range ⊆ codomain
(D) range ⊇ codomain

Answer

Ans. (C) range ⊆ codomain


5. What will be the total no of relations from A to B where n(A) = p, n(B) = q.
(A) 2pq
(B) pq
(C) 2p + q
(D) none of the above

Answer

Ans. (A) 2pq


Class 11 Maths Chapter 2 Exercise 2.3 MCQ

1.  Which of the following is the range of given function
f(x) = 2 – 3x, x ∈ R, x > 0
(A) ( – ∞, 2)
(B) [ -∞, 2]
(C) [ 2, ∞)
(D) none of the above

Answer

Ans. (A) ( – ∞, 2)


2. A function f is defined by f(x) = 2x – 5. Then the value of f(7) is
(A) 8
(B) 9
(C) 5
(D) 7

Answer

Ans. (B) 9.


3. The range of real function f(x) = -ΙxΙ is
(A) ( -∞, ∞)
(B) ( -∞, 0)
(C) ( -∞, 0]
(D) none of the above.

Answer

Ans. (C) ( -∞, 0]


4. Which of the following is not a function?
(A) {(1, 2), (2, 3)}
(B) {(1, 2), (1, 3)}
(C) {(2, 3), (3, 1)}
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) {(1, 2), (1, 3)}


5. Which of the following is a function?
(A) {(1, 2), (2, 3), (7, 8), (8, 9)}
(B) {(1, 2), (2, 3), (3, 4)}
(C) {(2, 3), (3, 1), (4, 1)}
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


Leave a Comment

error: Content is protected !!