Class 11 Math Chapter 3 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 11 Math Trigonometric Functions Chapter 3 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 11 Math Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 11 Math NCERT Solution

NCERT Class 11 Math Chapter 3 Trigonometric Functions MCQ Question Answer Solution.

Trigonometric Functions Class 11 Math Chapter 3 MCQ Question Answer

Multiple Choice Questions and Answer for Easy to Understand the Chapter.

Class 11 Maths Chapter 3 Exercise 3.1 MCQ

1. In two circles arcs of same length subtend angles 65° and 110° at the centre. The ration of their radii are:
(A) 22 : 13
(B) 13 : 22
(C) 1 : 1
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) 22 : 13


2. Number of degrees in 1 radian is
(A) 57°16‘
(B) 60°16‘
(C) 63°16‘
(D) 50°16‘

Answer

Ans.(A) 57°16‘


3. Degree measures of π/2 is
(A) 90°
(B) 60°
(C) 30°
(D) 45°

Answer

Ans. (A) 90°


4. In two circles arcs of the same length subtend angles 60 and 75 at the centre. The ration of their radii  are
(A) 4 : 5
(B) 5 : 4
(C) 1 : 5
(D) 5 : 1

Answer

Ans. (B) 5 : 4


5. A wheel makes 360 revolutions in one minute. Number of radians does it turn in one second are
(A) 12π
(B) 14π
(C) 8π
(D) 10π

Answer

Ans. 12π


Class 11 Maths Chapter 3 Exercise 3.2 MCQ

1.  The value of sinx = 7/25 lies in second quadrant, then the value of tanx is
(A) -7/25
(B) 7/24
(C) 24/25
(D) -7/24

Answer

Ans. (D) -7/24


2. Value of cos(-1710°) is
(A) 0
(B) 1
(C) 1/2
(D) √3/2

Answer

Ans. (A) 0


3. 1 + tan²x is
(A) cosec²x
(B) cot²x
(C) sec²x
(D) 0

Answer

Ans. (C) sec²x


4. The value of 31π/3 is
(A) 0
(B) 1
(C) 1/2
(D) √3/2

Answer

Ans. (D) √3/2


5. secx = 13/5 lies in fourth quadrant, then the value of tanx be
(A) -5/12
(B) -12/5
(C) 5/13
(D) 1

Answer

Ans. (B) -12/5


Class 11 Maths Chapter 3 Exercise 3.3 MCQ

1.  Which of the following is the correct form of cos2x?
(A) cos²x – sin²x
(B) 2cos²x – 1
(C) 1 – 2sin²x
(D) all of the above.

Answer

Ans. all of the above.


2. cos(π/2 + x) is
(A) tanx
(B) secx
(C) -sinx
(D) -cotx

Answer

Ans. (C) -sinx


3. sin(x+ y) + sin(x-y) is
(A) 2cosxcosy
(B) -2sinxsiny
(C) 2sinxcosy
(D) 2cosxsiny

Answer

Ans. (C) 2sinxcosy


4. Value of tan13π/12 is
(A) 2 + √3
(B) 2 – √3
(C) 0
(D) 1

Answer

Ans. (B) 2 – √3


5. sin3x is equal to
(A) 4sinx – 3sin³x
(B) 3sinx – 4sin³x
(C) 4cos³x – 3cosx
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) 3sinx – 4sin³x.


Class 11 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 MCQ

1. The principal solution of the equation sinx = √3/2 is
(A) π/3
(B) 2π/3
(C) Both A and B
(D) none of the above.

Answer

Ans. (C) Both A and B


2. For any real value sinx = siny then relation between x and y is
(A) x = nπ + y
(B) x = 2nπ ± y
(C) x = nπ + (-1)ny
(D) none of the above.

Answer

Ans. (C) x = nπ + (-1)ny


3. For any real value cosx = cosy, then relation between x and y is
(A) x = nπ + y
(B) x = 2nπ ± y
(C) x = nπ + (-1)ny
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) x = 2nπ ± y


4. For any real value tanx = tany where x and y are odd multiple of π/2 . Then relation between x and y is
(A) x = nπ + y
(B) x = 2nπ ± y
(C) x = nπ + (-1)ny
(D) none of the above.

Answer

Ans. (C) x = nπ + (-1)ny


5. Value of sinx in equation 2cos³x + 3sinx = 0 is
(A) 0
(B) 1
(C) √3/2
(D) -½

Answer

Ans. (D) -½


Leave a Comment

error: Content is protected !!