Class 12 Math Chapter 1 MCQ Question Answer – Relation and Function NCERT Solution

NCERT Class 12 Math Relation and Function Chapter 1 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 12 Math Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 12 Math NCERT Solution

NCERT Class 12 Math Chapter 1 Relation and Function MCQ Question Answer Solution.

Relation and Function Class 12 Math Chapter 1 MCQ Question Answer

Multiple Choice Questions and Answer for Easy to Understand the Chapter.


1. Let f : R → R is defined as f (x) = 3x then f is :
(A) One-one, into
(B) One-one, onto
(C) Many-one, onto
(D) Many-one, into

Answer

Ans. (B) One-one, onto


2. Let f : R → R+ defined by f( x)= x4 then f is :
(A) One-one, onto
(B) One-one, into
(C) Many-one, onto
(D) Many-one, into

Answer

Ans. (C) Many-one, onto


3. Let f : N → N defined as f (x) = x3 then f is :
(A) One-one, onto
(B) One-one, into
(C) Many-one, onto
(D) Many-one, into

Answer

Ans. (B) One-one, into


4. Let f : R → R be defined as f (x) = x3 choose the correct answer :
(A) f is one-one, onto
(B) f is many one, onto
(C) f is one-one, into
(D) f is many one, into

Answer

Ans. (A) f is one-one, onto


5. Find fog, if f : R → R and g : R → R are given by f (x) = cos x and g(x ) = 3x2
(A) 3cos2x
(B) cos(3x2)
(C) cos3x
(D) None of the above

Answer

Ans. (B) cos(3x2)


6. Find gof, if f : R → R and g : R → R are given by f (x) = cos x and g(x ) = 3x2
(A) 3cosx2
(B) 3cosx
(C) 3cos2x
(D) cos(3x2)

Answer

Ans. (C) 3cos2x


7. Find fog, if f(x) = 8x3 and g(x) = x1/3
(A) 2x
(B) 8x
(C) 2x3
(D) None of the above

Answer

Ans. (B) 8x


8. Find gof if f(x) = 8x3 and g(x) = x1/3
(A) 2x
(B) 8x
(C) 2x3
(D) None of the above

Answer

Ans. (A) 2x


9. Let f : R → R be defined as f(x) = x4, choose the correct answer :
(A) f is one-one onto
(B) f is many-one onto
(C) f is one-one but not onto
(D) f is neither one-one nor onto

Answer

Ans. (D) f is neither one-one nor onto


10. If the binary operation ∗ on N defined as a ∗ b = a3+ b3, then ∗ is :
(A) Both associative and commutative
(B) Commutative but not associative
(C) Associative but not commutative
(D) Neither commutative nor associative

Answer

Ans. (B) Commutative but not associative


11. Let f : R → R be defined as f(x) = 3 – 4x, then f is :
(A) one-one and onto
(B) many-one and onto
(C) neither one-one nor onto
(D) one-one but not onto

Answer

Ans. (A) one-one and onto


12. If f(x) = log (1 + x) and g(x) = ex ,then value of (gof )(x) is :
(A) e1+x
(B) 1 + x
(C) log x
(D) None of these

Answer

Ans. (B) 1 + x


13. If f(x) = log (1 + x) and g(x) = ,e then value of (fog )(x) is :
(A) log x
(B) log(ex+1)
(C) log (1 + x)
(D) None of these

Answer

Ans. (B) log(ex+1)


Leave a Comment

error: cclchapter.com