Class 6 Math Chapter 1 MCQ Question Answer

NCERT Class 6 Math Knowing Our Numbers Chapter 1 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 6 Math Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 6 Math NCERT Solution

NCERT Class 6 Math Chapter 1 Knowing Our Numbers MCQ Question Answer Solution.

Knowing Our Numbers Class 6 Math Chapter 1 MCQ Question Answer

Multiple Choice Questions and Answer for Easy to Understand the Chapter.

Class 6 Math Chapter 1 Exercise 1.1 MCQ


1.  Which of the following is 1 lakh?
(A) 100
(B) 1000
(C) 10000
(D) 100000

Answer

Ans. (D)  100000


2. 1 Million is
(A) 1 Lakh
(B) 10 lakh
(C) 10 thousand
(D) 1 crore

Answer

Ans. 10 Lakh


3. 1 crore is equal to
(A) 1 million
(B) 5 million
(C) 10 million
(D) 100 million

Answer

Ans. 10 million


4. Which is the smallest number of 2 digits?
(A) 10
(B) 12
(C) 01
(D) 99

Answer

Ans. 10


5. Which of the following is the largest number of 5 digits?
(A) 10000
(B) 99999
(C) 100000
(D) 88888

Answer

Ans. 99999


6. 1 billion is equal to
(A) 10 million
(B) 100 million
(C) 1000 million
(D) none of the above.

Answer

Ans. 1000 million


Class 6 Math Chapter 1 Exercise 1.2 MCQ


1. 1 kilometre is equal to
(A) 10 metre
(B) 100 metre
(C) 1000 metre
(D) 10000 metre

Answer

Ans. 1000 metre


2. 1 centimetre is equal to
(A) 10 mm
(B) 100 mm
(C) 1000 mm
(D) none of the above.

Answer

Ans. 10 mm.


3. 1 litre is equal to
(A) 1 ml
(B) 10 ml
(C) 100 ml
(D) 1000 ml

Answer

Ans. 1000 ml


4. A vessel has 4 litres and 500 ml of curd. Which of the following is true conversion of this into ml.
(A) 4000 ml
(B) 4500 ml
(C) 3500 ml
(D) 5000 ml

Answer

Ans. 4500 ml.


5. To stich a shirt 10cm cloth is required. How many such types of shirts can be stitched using 5 m cloth.
(A) 10
(B) 5
(C) 50
(D) 100

Answer

Ans. 50


6. Which of the following is the 5 digit largest number formed from  6, 2, 7, 4, 3 using each digit exactly once.
(A) 67234
(B) 76342
(C) 76432
(D) 76234

Answer

Ans. 76432.


Class 6 Math Chapter 1 Exercise 1.3 MCQ


1.  Which one of the following is the estimated value of 560 in hundreds digit.
(A) 500
(B) 600
(C) 100
(D) 1000

Answer

Ans. 600


2. Which one of the following is correct representation of 100 in roman numbers.
(A) X
(B) C
(C) XC
(D) L

Answer

Ans. C


3. Which of the following is correct approximation of 4117.
(A) 4000
(B) 4100
(C) Both
(D) none of the above.

Answer

Ans. Both


4. Approximation of 99 is
(A) 10
(B) 100
(C) 95
(D) 90

Answer

Ans. 100


Leave a Comment

error: cclchapter.com