Class 8 Math Chapter 1 MCQ Question Answer

NCERT Class 8 Math Rational Numbers Chapter 1 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 8 Math Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 8 Math NCERT Solution

NCERT Class 8 Math Chapter 1 Rational Numbers MCQ Question Answer Solution.

Rational Numbers Class 8 Math Chapter 1 MCQ Question Answer

Multiple Choice Questions and Answer for Easy to Understand the Chapter.

1.  Which of the following is the additive inverse of any number A?
(A) 0
(B) A
(C) -A
(D) 1

Answer

Ans. -A


2. Which of the following is the multiplicative inverse of any number A?
(A) A
(B) -A
(C) 1/A
(D) 0

Answer

Ans. 1/A


3. Which of the following is the additive identity of any number?
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3

Answer

Ans. 0


4. Which of the following is the multiplicative identity of any number?
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3

Answer

Ans. 1


5. Which of the following is the additive inverse of -5/9?
(A) 9/5
(B) 5/9
(C) -9/5
(D) 1

Answer

Ans. 5/9


6. The product of two rational numbers is always a
(A) Rational
(B) irrational
(C) either rational or irrational
(D) None of the above.

Answer

Ans. Rational


7. The reciprocal of -5 is
(A) 5
(B) 1
(C) 1/5
(D) -1/5

Answer

Ans. -1/5


8. Which of the following is the rational number lies between 1 and 3?
(A) 4
(B) 10/2
(C) 1/2
(D) 5/2

Answer

Ans. 5/2


9. Rational numbers lies in between any two numbers will be
(A) one
(B) zero
(C) countless
(D) none of the above.

Answer

Ans. countless


10. Which of the following is the correct multiplicative inverse of -13?
(A) 1
(B) 1/13
(C) -1/13
(D) 0

Answer

Ans. -1/13


11. Which number doesn’t have any reciprocal or multiplicative inverse?
(A) 0
(B) 1
(C) -1
(D) 10

Answer

Ans. 0


Leave a Comment

error: Content is protected !!