Class 8 Maths Chapter 2 Exercise 2.1 NCERT Solution – Linear Equations in one Variable

NCERT Class 8 Math Exercise 2.1 Solution of Chapter 2 Linear Equations in one Variable with explanation. Here we provide Class 8 Maths all Chapters in Hindi for cbse, HBSE, Mp Board, UP Board and some other boards.

Also Read : – Class 8 Maths NCERT Solution

NCERT Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in one Variable Exercise 2.1 Solution in english Medium.

Class 8 Maths Chapter 2 Exercise 2.1 Solution

Solve the following equations:
1. x – 2 = 7
Solution:
x – 2 = 7
x = 7 + 2
x = 9

2. y +3 = 10
Solution:
y + 3 = 10
y = 10 – 3
y = 7

3. 6 = z + 2
Solution:
6 = z + 2
z + 2 = 6
z = 6 – 2
z = 4

4. 3/7 + x = 17/7
Solution:
3/7 + x = 17/7
x = 17/7 – 3/7
x = 14/7
x = 2

5. 6x = 12
Solution:
6x = 12
x = 12/6
x = 2

6. t/5 = 10
Solution:
t/5 = 10
t = 10 x 5
t = 50

7. 2x/3 = 18
Solution:
2x/3 = 18
2x = 18 x 3
2x = 54
x = 54/2
x = 27

8. 1.6 = y/1.5
Solution:
1.6 =y/1.5
y/1.5 = 1.6
y = 1.6 x 1.5
y = 2.40

9. 7x – 9 = 16
Solution:
7x – 9 = 16
7x = 16 + 9
7x = 25
x = 25/7

10. 14y – 8 = 13
Solution:
14y – 8 = 13
14y = 13 + 8
14y = 21
y =21/14
y = 3/2

11. 17 + 6p = 9
Solution:
17 + 6p = 9
6p = 9 – 17
6p = -8
p = -8/6
p = -4/3

12. x/3 + 1 = 7/15
Solution:
x/3 + 1 = 7/15
x/3 = 7/15 – 1
x/3 = -8/15
x = -8/15 x 3
x = -8/5

Want to Support our Work

Leave a Comment

error: Content is protected !!