Class 9 Math Chapter 1 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 9th Math chapter 1 MCQ Question Answer and can take online test here.. CCL Chapter helps you in it..  NCERT Solution for Class 9 Maths Chapter 1 MCQ of Number System NCERT Solution for CBSE, HBSE, RBSE and Up Board and all other chapters of class 9 math.

Also Read:- Class 9 Math NCERT Solution

NCERT Class 9 Math chapter 1 Number System MCQ Question Answer with Online test of Objective type Solution.

Class 9 Math Chapter 1 MCQ Question Answer


1. Which of the following pair is co prime?
(A) 2, 11
(B) 5, 6
(C) 7, 8
(D) all of the above

Answer

Ans. (D) all of the above


2. Which of the following is not true?
(A) Every natural number is a whole number.
(B) Every natural number is a rational number.
(C) Every whole number is a natural number.
(D) Every whole number is a rational number.

Answer

Ans. (C) Every whole number is a natural number.


3. Which of the following is a rational number?
(A) √2
(B) √3
(C) √4
(D) π

Answer

Ans. (C) √4


4. Which of the following is true representation of 1.27
(A) 127/100
(B) 27/100
(C) 227/100
(D) 327/100

Answer

Ans. (A) 127/100


5. Addition of 2√2 + 5√3 and √2 – 3√3 is
(A) 3√2 + 2√3
(B) √2 + √3
(C) √2 + 5√3
(D) 3√2 – 5√3

Answer

Ans. (A) 3√2 + 2√3


6. Rationalization of 1/(2 + √3) is
(A) √3 – 2
(B) 2 – √3
(C) 2 + √3
(D) 2 + √5

Answer

Ans. (B) 2 – √3


7. ap.aq is equal to
(A) ap+q
(B) apq
(C) ap-q
(D) none of the above.

Answer

Ans. (A) ap+q


8. Value of 641/2 is
(A) 4
(B) 8
(C) 16
(D) 32

Answer

Ans. (B) 8


9. If r is rational and s is irrational then which of the following is irrational?
(A) r + s
(B) r – s
(C) rs
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above. Also r/s or s/r is also irrational.

Leave a Comment

error: cclchapter.com