Climate Class 9 Geography Chapter 4 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 9 Geography Climate MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 9 Geography MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 9 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 9 Geography Chapter 4 Climate MCQ Question Answer.

Climate Class 9 MCQ Question Answer

Chapter 4 MCQ Question Answer

1. Jet streams are located over
(a) 14°N
(b) 27°-30°N
(c) 60°N
(d) none of the above.

Answer

Ans. (b) 27°-30°N


2. Which one of the following causes rainfall during winters in north-western part of India.
(a) Cyclonic depression
(b) Retreating monsoon
(c) Western disturbances
(d) Southwest monsoon

Answer

Ans. (c) Western disturbances


3. Mainly how many seasons are experienced in India?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Ans. (d) 4


4. Monsoon arrives in India approximately in:
(a) Early May
(b) Early July
(c) Early June
(d) Early August

Answer

Ans. (b) Early July


5. Which of the following is hottest month in India?
(a) june
(b) December
(c) march
(d) september

Answer

Ans. (a) june.


6. Which one of the following places receives the highest rainfall in the world?
(a) Silchar
(b) Mawsynram
(c) Cherrapunji
(d) Guwahati

Answer

Ans. (b) Mawsynram.


7. The wind blowing in the northern plains in summers is known as:
(a) Kaal Baisakhi
(b) Loo
(c) Trade Winds
(d) None of the above

Answer

Ans. (b) Loo.


8. El Nino is a type of
(a) country
(b) cold ocean current
(c) warm ocean current
(d) tree

Answer

Ans. (c) warm ocean current


9. El Nino is Mela responsible for
(a) increase in sea surface temperature
(b) weakening of trade winds
(c) both a wnd b
(d) none of the above

Answer

Ans. (c) both a wnd b.


10. Which one of the following characterises the cold weather sea son in India?
(a) Warm days and warm nights
(b) Warm days and cold nights
(c) Cool days and cold nights
(d) Cold days and warm nights.

Answer

Ans. (b) Warm days and cold nights.


11. Which of the following state receives first rainfall of the season?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) West Bengal
(d) Jammu Kashmir

Answer

Ans. (a) Kerala.


Leave a Comment

error: Content is protected !!