Drainage Class 9 Geography Chapter 3 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 9 Geography Drainage MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 9 Geography MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 9 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage MCQ Question Answer.

Drainage Class 9 Chapter 3 MCQ Question Answer

Chapter 3 MCQ Question Answer

1. which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree?
(a) Radial
(b) Dendritic
(c) Centrifugal
(d) Trellis.

Answer

Ans. (b) Dendritic


2. In which of the following states is the Wular lake located?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Punjab
(d) Jammu and Kashmir.

Answer

Ans. (d) Jammu and Kashmir.


3. The river Narmada has its source at
(a) Satpura
(b) Brahmagiri
(c) Amarkantak
(d) Slopes of the Western ghats

Answer

Ans. (c) Amarkantak


4. Which one of the following lakes is a salt water lake?
(a) Sambhar
(b) Dal
(c) Wular
(d) Gobind Sagar

Answer

Ans. (a) Sambhar


5. Which one of the following is the longest river of the Peninsular India?
(a) Narmada
(b) Krishma
(c) Godavari
(d) Mahanadi

Answer

Ans. (c) Godavari


6. Which one amongst the following rivers flows through a rift valley?
(a) Damodar
(b) Tungabhadra
(c) Krishna
(d) Tapi

Answer

Ans. (d) Tapi


7. Which river has the largest basin in India?
(a) Narmada
(b) Indus
(c) Ganga
(d) brahmputra

Answer

Ans. (c) Ganga.


8. When Indus water treaty signed ?
(a) 1947
(b) 1970
(c) 1960
(d) 1955

Answer

Ans. (c) 1960.


9. Which of the following is a world largest delta?
(a) Ganga Brahmaputra delta
(b) Godavari delta
(c) Mahanadi delta
(d) Amazon delta

Answer

Ans. (a) Ganga Brahmaputra delta.


Want to Support our Work

Leave a Comment

error: Content is protected !!