Environment Class 7 Geography Chapter 1 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 7 Geography Environment MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 7 Geography Notes and Important Question Answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 7 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 7 Geography Environment Chapter 1 MCQ Question Answer.

Environment Class 7 Geography Chapter 1 MCQ Question Answer


1. Which is not a natural ecosystem?
(A) Desert
(B) Aquarium
(C) Forest
(D) water

Answer

Ans. (B) Aquarium


2. Which is not a component of human environment?
(A) Land
(B) Religion
(C) community
(D) All of the above.

Answer

Ans. (A) Land


3. Which is a human made environment?
(A) Mountain
(B) Sea
(C) road
(D) land

Answer

Ans. (C) road


4. Which is a threat to environment?
(A) Growing plant
(B) Growing population
(C) Growing crops
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) Growing population


5. Which of the following is biotic component?
(A) plants
(B) land
(C) water
(D) air

Answer

Ans. (A) plants


6. When World environment day is celebrated every year?
(A) 7April
(B) 5 june
(C) 8 may
(D) 21 june

Answer

Ans. (B) 5 june


7. A narrow zone where land, water and air interacts is called
(A) atmosphere
(B) hydrosphere
(C) biosphere
(D) lithosphere

Answer

Ans. (C) biosphere


8. Which of the following is a system formed by interaction of all living organisms with each other and with physical and chemical factors of the environment?
(A) Environment
(B) Barter system
(C) ecosystem
(D) import of things

Answer

Ans. (C) ecosystem.


9. The solid crust or the hard top layer of earth is called
(A) atmosphere
(B) hydrosphere
(C) biosphere
(D) lithosphere

Answer

Ans. (D) lithosphere


10. which of the following is a trade in which goods are exchanged without the use of money.
(A) ecosystem
(B) export system
(C) Barter system
(D) import system

Answer

Ans. (C) Barter system.


Leave a Comment

error: Content is protected !!