Friction Class 8 Science Chapter 12 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 8 Science Chapter 12 MCQ Question Answer of Friction NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 8 Science Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 8 Science NCERT Solution

NCERT Solution for Class 8 Science Chapter 12 Friction MCQ Question Answer.

Friction Class 8 MCQ Question Answer

1. Four children were asked to arrange forces due to rolling , Static and sliding friction in a decreasing order. Their arrangements are give below. Choose the correct statement.
(a) Rolling, Static, Sliding
(b) Rolling , Sliding, Static
(c) Static, Sliding, Rolling
(d) Sliding, Static, Rolling

Answer

Ans. (c) Static, Sliding, Rolling


2. The substance that reduces friction is called?
(a) wax
(b) Lubricants
(c) Petrol
(d) Diesel

Answer

Ans. (b) Lubricants


3. Which of following is a benefit of Rolling friction.
(a) faster movements
(b) reduce friction
(c) Generate heat
(d) all the above

Answer

Ans. (d) all the above


4. The frictional force exerted by fluids is called?
(a) drag
(b) sliding friction
(c) rolling friction
(d) No friction

Answer

Ans. (a) drag


5. The friction when an object is not moving is called?
(a) rolling friction
(b) sliding friction
(c) static friction
(d) none

Answer

Ans. (c) static friction


6. Which of the following is generate less friction?
(a) rolling friction
(b) sliding friction
(c) static friction
(d) all are same

Answer

Ans. (a) rolling friction


7. Movement on soap floors are difficult to move because
(a) Friction increases
(b) Friction decreases
(c) both A & B
(d) none

Answer

Ans. (b) Friction decreases


8. Friction force is a type of 
(a)magnetic force
(b) Contact force
(c) gravitational force
(d) all the above

Answer

Ans. (b) Contact force


 

Leave a Comment

error: Content is protected !!