HBSE Class 11 Physics Important MCQ Question Answer PDF

Class 11 Physics BSEH Solution for all Chapters Important MCQ Question Answer for Haryana board. CCL Chapter Provide Class 1th to 12th all Subjects Solution With Notes, Question Answer, Summary and Important Questions.

Also Read – HBSE Class 11 Imporant Questions in Videos 2023

HBSE Class 11 Physics Important MCQ Question Answer / grade 11 physics multiple choice questions / class 11 physics objective questions of all chapters Solution.

HBSE Class 11 Physics MCQ Important Questions With Answer 2023


1. Three balls projected upwards with the same initial speed at angle θ = 30°, 45° and 60° respectively. Let the range of the ball be expressed by Rθ. Then :
(a) R30 > R45 > R60
(b) R60 > R45 > R30
(c) R45 > R30
(d) R45 < R60

Answer

Ans – (c) R45 > R30


2. The following particles are moving with the same velocity. The particle with maximum momentum is : Most Important
(a) β-particle
(b) Proton
(c) α particle
(d) Neutron

Answer

Ans – (c) α particle


3. In Elastic Collision:
(a) Both momentum and K.E. are conserved
(b) Both momentum and K.E. are not conserved
(c) Momentum is conserved and K.E. is not conserved
(d) Momentum is not conserved and K.E. is conserved

Answer

Ans – (a) Both momentum and K.E. are conserved


4. In perfect inelastic collision : Most Important
(a) both momentum and K.E. are conserved
(b) both momentum and K.E. are not conserved
(c) momentum is conserved and K.E. is not conserved
(d) momentum is not conserved and K.E. is conserved

Answer

Ans – (c) momentum is conserved and K.E. is not conserved


5. In an elastic collision of two bodies, which of the following physical quantities are conserved ?
(a) Kinetic Energy only
(b) Momentum only
(c) Both Kinetic Energy and Momentum
(d) None of the above

Answer

Ans – (c) Both Kinetic Energy and Momentum


6. When the momentum of body is increased by three times, its K.E. becomes : Most Important
(a) Twice
(b) Half
(c) Four times
(d) Nine times

Answer

Ans – (d) Nine times


7. Two objects A and B of masses 5 kg and 10 kg respectively are moving with same velocity. The ratio of their momentum will be : Most Important
(a) 1 : 1
(b) 1 : 5
(c) 10 : 5
(d) 1 : 2

Answer

Ans – (b) 1 : 5


8. Two objects A and B of masses 2 kg and 10 kg respectively are moving with same velocity. The ratio of their momentum will be: Most Important
(A) 1:1
(B) 1:5
(C) 5:1
(D) 1:25

Answer

Ans – (B) 1:5


9. 1 Kilowatt-hour is equivalent to :
(a) 10-7 Joule
(b) 1.6 x 10-19 Joule
(c) 4.186 Joule
(d) 3.6 x 106 Joule

Answer

Ans – (d) 3.6 x 106 Joule


10. Kepler third law related to the planetary motion is:
(a) T α r
(b) T α r2
(c) T α r3
(d) T α r3/2

Answer

Ans – (d) T α r3/2


11. Pick out the only vector quantity in the following list:
(a) Temperature
(b) Impulse
(c) Current
(d) Charge

Answer

Ans – (b) Impulse


12. Which of the following is scalar quantity?
(A) Distance
(B) Displacement
(C) Force
(D) Acceleration

Answer

Ans – (A) Distance


13. Which of the following is scalar quantity?
(a) Displacement
(b) Velocity
(c) Work
(d) Force

Answer

Ans – (c) Work


14. One end of a string of length L is connected to a particle of mass m and the other to a small peg on a smooth horizontal table. If the particle moves in a circle with speed v the net force on the particle (directed towards the centre) is:
T is the tension in the string. Choose correct alternative.
(a) T
(b) T – mv²/L
(c) T + mv²/L
(d) 0

Answer

Ans – (a) T


15. A body is initially at rest. It undergoes one dimensional motion with constant acceleration. The power delivered to it at time t is proportional to:
(a) t1/2
(b) t3/2
(c) t
(d) t²

Answer

Ans – (c) t


16. A body is moving unidirectionally under the influence of a source of constant power. Its displacement in time t is proportional to :
(a) t1/2
(b) t
(c) t3/2
(d) t²

Answer

Ans – (c) t3/2


17. In considering motion of an object under the gravitational influence of another object which of the following quantity is conserved :
(a) Angular momentum
(b) Linear momentum
(c) Potential Energy
(d) Kinetic Energy

Answer

Ans – (a) Angular momentum


18. A body enters in the gravitational field of the earth from external atmosphere. The potential energy of the earth body system : Most Important
(a) will increase
(b) will decrease
(c) will remain unchanged
(d) none of the above

Answer

Ans – (b) will decrease


19. Choose the correct alternative: Most Important
(a) Acceleration due to gravity increases with increasing altitude.
(b) Acceleration due to gravity increases with increasing depth (assume the earth to be a sphere of uniform density.)
(c) Acceleration due to gravity dependent on mass of the body.
(d) The formula GMm( 1/r2 – 1/r1 ) is more accurate than the formula mg(r2–r1) for the difference of potential energy between two points r2 and r1 distance away from the centre of the earth.

Answer

Ans – (d) The formula GMm( 1/r2 – 1/r1 ) is more accurate than the formula mg(r2–r1) for the difference of potential energy between two points r2 and r1 distance away from the centre of the earth.


20. Does the escape speed of a body from the earth depend on :
(a) the mass of the body
(b) the location from where it is projected
(c) the direction of projection
(d) the height of the location from where the body is launched

Answer

Ans – (d) the height of the location from where the body is launched


21. Which of the following elastic constants is dimensionless ?
(a) Young’s modulus
(b) Poisson Ratio
(c) Bulk modulus
(d) Shear modulus

Answer

Ans – (b) Poisson Ratio


22. In which of the following thermodynamics process no heat flow between the system and surroundings ?
(a) Adiabatic
(b) Isothermal
(c) Isobaric
(d) Isochoric

Answer

Ans – (a) Adiabatic


23. At what condition real gas approach ideal gas behaviour?
(a) Low pressure and low temperature
(b) Low pressure and high temperature
(c) High pressure and high temperature
(d) High pressure and low temperature

Answer

Ans – (b) Low pressure and high temperature


24. According to kinetic theory of gases, pressure exerted by Ideal gas is equal to :
(ρ-density, v- Root mean square speed)
(a) 1/3 ρv²
(b) 1/2 ρv²
(c) ρv²
(d) 3/2 ρv²

Answer

Ans – (d) 3/2 ρv²


25. Two forces of 5 Newton each act at a point inclined at 120° with each other. The magnitude of vector addition of these forces is:
(a) Zero
(b) 5 Newton
(c) 5√3 Newton
(d) 10 Newton

Answer

Ans – (b) 5 Newton


26. A force of 98 N is just able to move a block of mass 20 kg on a rough horizontal surface. Coefficient of friction is (g = 9.8 m/sec2) :
(a) .4
(b) .5
(c) .6
(d) Zero

Answer

Ans – (b) .5


27. Unit of Moment of Inertia in S. I. system is :
(a) kg/meter²
(b) kg-meter²
(c) kg-meter
(d) kg-meter/sec²

Answer

Ans – (b) kg-meter²


28. The time of revolution around the earth of Communication Satellite INSAT-11B is:
(a) 12 hours
(b) 24 hours
(c) 48 hours
(d) 30 days

Answer

Ans – (b) 24 hours


29. A particle completes semicircular path of radius r. The ratio of distance travelled and displacement of particle will be: Most Important
(a) π/2
(b) π/4
(c) 3π/4
(d) π

Answer

Ans – (a) π/2


30. A particle completes semicircular path of radius r, displacement travelled by particle will be :
(a) r/4
(b) r/2
(c) 2r
(d) 4r

Answer

Ans – (c) 2r


31. The product of moment of inertia and angular acceleration is called:
(a) Angular momentum
(b) Torque
(c) Force
(d) Work

Answer

Ans – (b) Torque


32. If mass M and radius of solid sphere is R, then moment of inertia about diameter is : Most Important
(a) 2/3 MR²
(b) 2/5 MR²
(c) 3/5 MR²
(d) 7/5 MR²

Answer

Ans – (b) 2/5 MR²


33. The weight of a body at the centre of the earth is :
(a) Zero
(b) Infinite
(c) Slightly less than at the poles
(d) Slightly less than at the equator

Answer

Ans – (a) Zero


34. Which of the following is not unit of energy?
(a) Joule
(b) Calorie
(c) Electron-volt
(d) Kilo-watt

Answer

Ans – (d) Kilo-watt


35. Which of the following is Fundamental Unit?
(a) Watt
(b) Newton
(c) Ampere
(d) Joule

Answer

Ans – (c) Ampere


36. Which of the following is not Fundamental Unit?
(A) Ampere
(B) Second
(C) Mole
(D) Watt

Answer

Ans – (D) Watt


37. There is an error of 3% in the measurement of side of a cube. The percentage error in the calculation of its volume of the sphere will be : Most Important
(a) 9%
(b) 6%
(c) 3%
(d) 1%

Answer

Ans – (a) 9%


38. There is an error of 2% in the measurement of side of a cube. The percentage error in the calculation of its volume of the sphere will be : Most Important
(A) 1%
(B) 2%
(C) 3%
(D) 6%

Answer

Ans – (D) 6%


39. The dimensional formula [MLT -2] represent :
(a) Force
(b) Torque
(c) Power
(d) Momentum

Answer

Ans – (a) Force


40. The dimensional formula (MLT -1) represents :
(A) Force
(B) Torque
(C) Power
(D) Momentum

Answer

Ans – (D) Momentum


41. Which friction is minimum?
(a) Static Friction
(b) Limiting Friction
(c) Kinetic Friction
(d) None

Answer

Ans – (c) Kinetic Friction


42. Which friction is maximum ?
(A) Static Friction
(B) Limiting Friction.
(C) Kinetic Friction
(D) None

Answer

Ans – (B) Limiting Friction.


43. Gravitational force is :
(a) a conservative force
(b) Pseudo force
(c) a non-conservative force
(d) None of the above

Answer

Ans – (a) a conservative force


44. Friction force is:
(A) a conservative force
(B) pseudo force
(C) a non-conservative force
(D) centripetal force

Answer

Ans – (C) a non-conservative force


45. The linear acceleration a of a body rotating about an Axis with angular acceleration ∝ then :
(a) a = rω
(b) ∝ = ar
(c) a = r∝
(d) r = a∝

Answer

Ans – (c) a = r∝


46. The potential energy of a particle in SHM at a distance x from the equilibrium position is :
(a) 1/2 mw²x²
(b) 1/2 mw²a²
(c) 1/2 mw²(a²-x²)
(d) Zero

Answer

Ans – (a) 1/2 mw²x²


47. If a process takes place in a system at a constant pressure, the process is known as :
(a) Isochloric
(b) Isothermal
(c) Adiabatic
(d) Isobars

Answer

Ans – (d) Isobars


48. A body of mass m is moving on a circle of radius r with uniform speed v. The centripetal force on body is : Most Important
(a) mv²/r
(b) mvr
(c) mv/r
(d) mv/r²

Answer

Ans – (a) mv²/r


49. The mean kinetic energy of a molecule of any gas at absolute temperature T is proportional to : Most Important
(a) 1/T
(b) √T
(c) T
(d) T²

Answer

Ans – (c) T


50. The value of Young’s modulus of elasticity for a perfectly rigid body is : Most Important
(a) Zero
(b) Infinite
(c) 1
(d) 100

Answer

Ans – (b) Infinite


51. The distance travelled by a particle is directly proportional to the square of the time taken, the acceleration of the particle is :
(A) Increasing
(B) Decreasing
(C) Zero
(D) Constant

Answer

Ans – (D) Constant


52. The linear velocity υ of a body rotating about an axis with angular velocity ω, then :
(A) υ = rα
(C) υ = rω
(B) ω = υr
(D) r = υω

Answer

Ans – (C) υ = rω


53. If a process takes place in a system at a constant volume, the process is known as:
(A) Isochoric
(B) Isothermal
(C) Adiabatic
(D) Isobaric

Answer

Ans – (A) Isochoric


54. The time period of a particle executing simple harmonic motion is:
(A) T = 2π √Displacement/Acceleration
(B) T = 2π √g/Displacement
(C) T = 2π √velocity/Displacement
(D) T = 2π √g x Displacement

Answer

Ans – (A) T = 2π √Displacement/Acceleration


55. An object is moving with the constant acceleration. Its velocity time graph is :

Answer

Ans – (A)


Leave a Comment

error: cclchapter.com