India – Vegetation, Climate and Wildlife Class 6 Geography Chapter 8 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 6 Geography India – Vegetation, Climate and Wildlife MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 6 Geography Notes, Textual Question Answer and Important Question Answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 6 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 6 Geography Chapter 8 India – Vegetation, Climate and Wildlife MCQ Question Answer.

India – Vegetation, Climate and Wildlife Class 6 Geography Chapter 8 MCQ Question Answer


1. The World’s highest rainfall occurs in :
(A) Mumbai
(B) Asansol
(C) Mawsynram
(D) Ladakh.

Answer

Ans. (C)Mawsynram.


2. Which type of forest can survive in saline water?
(A) rainforest
(B) deciduous forest
(C) mangrove forest
(D) mountain vegetation

Answer

Ans. (C) mangrove forest


3. Mahogany and rosewood trees are found in :
(A) Mangrove forests
(B) Tropical deciduous forests
(C) Tropical evergreen
(D) mountain vegetation

Answer

Ans. (B) Tropical evergreen .


4. Wild goat and Snow leopards are found in :
(A) Himalayan Region
(B) Peninsular region
(C) Gir forests
(D) thorny buses

Answer

Ans. (A)Himalayan region.


5. During the south-west monsoon period, the moisture laden winds blow from :
(A) Land to Sea
(B) Sea to Land
(C) Plateau to plains
(D) plains to plateaus

Answer

Ans. (B) Sea to land.


6. Hot and dry winds are called?
(A) pous
(B) loo
(C) weather
(D) climate

Answer

Ans. Loo.


7. Average weather conditions over many years is called
(A) temperature
(B) weather
(C) climate
(D) loo

Answer

Ans. (C) climate


8. The climate of a place is affected by its
(A) location
(B) altitude
(C) distance from the sea
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


9. Which type of forests is also called monsoon forest?
(A) deciduous forest
(B) tropical rainforest
(C) mountain forest
(D) thorny bushes

Answer

Ans. (A) deciduous forest


10. The grasses serves and trees which grow on their own without out interference are called
(A) climate
(B) plants
(C) weather
(D) natural vegetation.

Answer

Ans. (D) natural vegetation.


11. Vegetation of India can be divided into how many types?
(A) 2
(B) 5
(C) 4
(D) 8

Answer

Ans. (B) 5


12. Which one of the following is/are an example of tropical rainforest?
(A) mahogany
(B) ebony
(C) Rosewood
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


13. Which type of vegetation is found in dry areas of country?
(A) rainforest
(B) deciduous forests
(C) thorny bushes
(D) mangrove forest

Answer

Ans. (C) thorny bushes


14. Chir, pine and deovdar are important trees of which type of forests?
(A) tropical rainforest
(B) tropical deciduous forests
(C) mountain forest
(D) thorny bushes

Answer

Ans. (C) mountain forest.


15. Which of the following is our national animal?
(A) lion
(B) tiger
(C) cat
(D) elephant

Answer

Ans. (B) tiger


16. Which type of animals are found in forests of Assam?
(A) elephants
(B) one horned rhinoceros
(C) Both A and B
(D) none

Answer

Ans. (C) Both A and B


17. Which type of animals is found in gir forest in Gujarat?
(A) Ass
(B) wild Buffalo
(C) wild dear
(D) Asiatic lions

Answer

Ans. (D) Asiatic lions


18. Which is the following is our national bird?
(A) peacock
(B) sparrow
(C) eagle
(D) swan

Answer

Ans. (A) peacock.


19. Every year wildlife week is observed in the first week of which month?
(A) may
(B) October
(C) june
(D) September

Answer

Ans. (B) October


Leave a Comment

error: Content is protected !!