Kings and Chronicles Class 12 History Chapter 9 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 History Chapter 9 objective type / mcq question answer of Kings and Chronicles NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 History MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 History Chapter 9 Kings and Chronicles MCQ Question Answer.

Kings and Chronicles Class 12 MCQ Question Answer

1. Who is considered the founder of the Mughal dynasty?
(A) Babar
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Jahangir

Answer

Ans. (A) Babar


2. When did Babur attack India?
(A) in 1526 AD
(B) in 1530 AD
(C) in 1757 AD
(D) in 1857 AD

Answer

Ans. (A) in 1526 AD


3. Who controlled the land revenue system during Akbar’s time?
(A) Birbal
(B) Raja Todarmal
(C) tansen
(D) Salim

Answer

Ans. (B) Raja Todarmal


4. When was Din-e-Ilahi founded?
(A) 1526
(B) 1542
(C) 1556
(D) 1582

Answer

Ans. (D) 1582


5. Which was the court language during the Mughal period?
(A) Turkey
(B) Hindi
(C) Persian
(D) Arabic

Answer

Ans. (C) Persian


6. Who wrote the Akbarnama?
(A) Babar
(B) Gulbadan Begum
(C) abul fazl
(D) Abdul Hameed Lahori

Answer

Ans. (C) abul fazl


7. Who wrote ‘Humayunnama’?
(A) abul fazl
(B) alberuni
(C) Abdul Hameed Lahori
(D) Gulbadan Begum

Answer

Ans. (D) Gulbadan Begum


8. Who was the author of Badshahnama?
(A) Bernier
(B) Gulbadan Begum
(C) abul fazl
(D) Abdul Hameed Lahori

Answer

Ans. (D) Abdul Hameed Lahori


9. Who was Humayun’s wife?
(A) Mehrunnisa
(B) Mumtaz Mahal
(C) Hamida Banu Begum
(D) noorjahan

Answer

Ans. (C) Hamida Banu Begum


10. Which Mughal ruler abolished Jaziya tax?
(A) Babar
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Aurangzeb

Answer

Ans. (C) Akbar.


11. Which Mughal ruler again imposed Jizya tax?
(A) Babar
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Aurangzeb

Answer

Ans. (D) Aurangzeb.


12. Who was the last Mughal ruler?
(A) Bahadur Shah Zafar
(B) farrukhsiyar
(C) Akbar
(D) Aurangzeb

Answer

Ans. (A) Bahadur Shah Zafar


13. Where did Bahadur Shah Zafar die?
(A) Rangoon jail
(B) yerwada
(C) in Delhi
(D) in tashkent

Answer

Ans. (A) Rangoon jail


14. When did Akbar die?
(A) 1526
(B) 1556
(C) 1582
(D) 1605

Answer

Ans. (D) 1605


15. Who built the Taj Mahal?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) shahjahan

Answer

Ans. (D) Shah Jahan.


Leave a Comment

error: Content is protected !!