Kings, Farmers and Towns Class 12 History Chapter 2 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 History Chapter 2 objective type / mcq question answer of Kings, Farmers and Towns NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 History MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 History Chapter 2 Kings, Farmers and Towns MCQ Question Answer.

Kings, Farmers and Towns Class 12 MCQ Question Answer


1. Megasthenese visited the Court of which ruler as a guest ?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Ashok
(C) Azad Shatru
(D) Kanishk

Answer

Ans. (A) Chandragupta Maury.


2. Who wrote the book ‘Arthashashtra’ ?
(A) Chanakya
(B) Chandragupta Maurya
(C) ban Bhatt
(D) Megha sthneeze.

Answer

Ans. (A) Chanakya.


3. Who was the first to read Brahmi script?
(A) James prinsep
(B) Alexander Cunningham
(C) Rakhal Das Banerjee
(D) Daya Ram Sahni

Answer

Ans. — (A) James prinsep


4. Which was the capital of Magadh.
(A) Patliputra
(B) Mathura
(C) Virat Nagar
(D) Takshila

Answer

Ans. — (A) Patliputra.


5. After which war Ashok decided not to commit war?
(A) Kalinga war
(B) war of talikota
(C) war of wandiwash
(D) Buxar war

Answer

Ans. — (A) Kalinga war.


6. Which title was adopted by the kushan rulers?
A) son of god
(B) Khalifa
(C) son of hell
(D) the great king

Answer

Ans. — (A) son of god.


7. Hari Sen was the court poet of which ruler?
(A) Chandragupta first
(B) Samudragupta
(C) Chandragupt second
(D) Chandragupta Maurya

Answer

Ans. — (B) Samudragupta.


8. Which was the capital of kushan?
(A) Vaishali
(B) Rajgarh hai
(C) Patliputra
(D) Takshila

Answer

Ans. — (D) Takshila.


Leave a Comment

error: Content is protected !!