Light : Reflection and Refraction Class 10 Science Chapter 10 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 10 Light : Reflection and Refraction MCQ Question Answer Solution For School Students of Class 10th. We also Provides Notes and Important Questions for Class 10 Science. NCERT Class 10th Science book is applied in mostly boards like CBSE, HBSE, RBSE, Up Board, MP Board and also some other state boards.

Also Read:- Class 10 Science NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 10 Light : Reflection and Refraction MCQ Question and Answer for CBSE, HBSE and Other Boards Solution.

Light : Reflection and Refraction Class 10 Science MCQ

1.  Which one of the following materials cannot be used to make a lens ?
(A) Water
(B) Glass
(C) Plastic
(D) Clay

Answer

Ans. (D) Clay


2. The image formed by a concave mirror is observed to be virtual, erect and larger than the object. Where should be the position of the object?
(A) Between the principal focus and the centre of curvature
(B) At the centre of curvature
(C) Beyond the centre of curvature
(D) Between the pole of the mirror and its principal focus.

Answer

Ans. (D) Between the pole of the mirror and its principal focus.


3. Where should an object be placed in front of a convex lens to get a real image of the size of the object?
(A) At the principal focus of the lens
(B) At twice the focal of the lens
(C) At infinity
(D) Between the optical centre of the lens and its principal focus.

Answer

Ans. (B) At twice the focal of the lens


4. A spherical mirror and a thin spherical lens have each a focal length of -15cm. The mirror and the lens are likely to be
(A) Both concave
(B) Both convex.
(C) the mirror is concave and the lens is convex.
(D) the mirror is convex, both the lens is concave.

Answer

Ans. (A) Both concave


5. No matter how far you stand from a mirror, your image appears erect. The mirror is likely to be
(A) only plane.
(B) only concave.
(C) only convex.
(D)either plane or convex.

Answer

Ans. (D)either plane or convex.


6. Which of the following lenses would you prefer to use while reading small letters found in a dictionary?
(A) A convex lens of focal length 50cm.
(B) A concave lens of focal length 50cm
(C) A convex lens of focal length 5cm
(D) A concave lens of focal length 5cm.

Answer

Ans. (C) A convex lens of focal length 5cm


7. SI unit of power of lens is
(A) dioptre
(B) joule
(C) watt
(D) newton

Answer

Ans. (A) dioptre


8. Refractive index of water is
(A) 1
(B) 2
(C) 1.33
(D) 1.31

Answer

Ans. (C) 1.33


9. Which of the following has highest refractive index?
(A) Air
(B) Ice
(C) Water
(D) diamond

Answer

Ans. (D) diamond


10. Focal length of convex mirror whose radius of curvature is 32cm is
(A) 32cm
(B) 16cm
(C) 28cm
(D) 8cm

Answer

Ans. (B) 16cm. Using R = 2f.


11. The power of a concave lens of focal length 2m is
(A) 0.5D
(B) -0.5D
(C) 0
(D) 1

Answer

Ans. (B) -0.5D


12. A doctor has prescribed a corrective lens of power + 1.5D. What type of lens it is?
(A) concave
(B) convex
(C) bifocal
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) convex.


Leave a Comment

error: Content is protected !!