Major Domains of the Earth Class 6 Geography Chapter 5 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 6 Geography Major Domains of the Earth MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 6 Geography Notes, Textual Question Answer and Important Question Answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 6 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 6 Geography Chapter 5 Major Domains of the Earth MCQ Question Answer.

Major Domains of the Earth Class 6 Geography Chapter 5 MCQ Question Answer


1. The mountain range that separates Europe from Asia is
(A) The Andes
(B) Himalayas
(C) The Ural
(D) Hindu kush

Answer

Ans. (C) Ural.


2. The continent of North America is separated from South America by :
(A) Suez canal
(B) Panama canal
(C)Capo horn
(D) Red sea.

Answer

Ans. (B) Panama canal.


3. The major constituent of atmosphere by per cent is.. ….
(A) Nitrogen
(B) Oxygen
(C) Carbon dioxide
(D) Argon

Answer

Ans. (A) Nitrogen.


4. The domain of the earth consisting of solid rocks is ……
(A) Atmosphere
(B) Hydrosphere
(C) Lithosphere
(D) biosphere

Answer

Ans. (C) Lithosphere.


5. Which is the largest continent?
(A) Africa
(B) Asia
(C) Australia
(D) Europe

Answer

Ans. (B) Asia


6. Increase in amount of which gas leads to increase in global temperature.
(A) Nitrogen
(B) Oxygen
(C) Carbon dioxide
(D) Argon.

Answer

Ans. (C) Carbon dioxide.


7. Which of the following is the narrow zone where we find land water and air together.
(A) Atmosphere
(B) Hydrosphere
(C) Lithosphere
(D) biosphere

Answer

Ans. (D) biosphere.


8. Which is the smallest continent?
(A) Asia
(B) Africa
(C) Australia
(D) Antarctica.

Answer

Ans. (C) Australia.


9. Which is the highest mountain peak of the world?
(A) Mount Everest
(B) Dhola Giri
(C) makalu
(D) annpurna.

Answer

Ans. (A) Mount Everest.


10. Which is the deepest point on the earth?
(A) Mariana trench
(B) tonga trench
(C) Philippine trench
(D) Sunda trench

Answer

Ans. (A) Mariana trench.


11. Which of the following are Indian research stations in Antarctica?
(A) Maitri
(B) dakshin Gangotri
(C) both a and b
(D) none.

Answer

Ans. (C) both a and b


12. The strait between India and Sri Lanka is
(A) palk Strait
(B) bering Strait
(C) Davis Strait
(D) Gibraltar Strait

Answer

Ans. (A) palk Strait


13. A narrow strip of land joining two land masses is called..
(A) Strait
(B) Canal
(C) isthmus
(D) Continent

Answer

Ans. (C) isthmus.


14. Earth is also known as
(A) red planet
(B) yellow planet
(C) green planet
(D) blue planet

Answer

Ans. (D) blue planet.


15. Which is the longest river of the world
(A) nile
(B) Amazon
(C) Ganga
(D) Indus.

Answer

Ans. (A) nile.


16. Which is the only continent through which equator, tropic of Cancer and tropic of Capricorn passes.
(A) Asia
(B) Africa
(C) Europe
(D) North America.

Answer

Ans. (B) Africa


17. Which is the longest mountain range in the world?
(A) The Alps
(B) The Andes
(C) The Himalayas
(D) None.

Answer

Ans. (B) The Andes


18. Which is the world largest hot desert?
(A) Sahara desert
(B) Thar desert
(C) Gobi desert
(D) Brazil desert.

Answer

Ans. (A) Sahara desert.


19. The Sahara desert is present in which continent?
(A) Asia
(B) Africa
(C) Europe
(D) North America

Answer

Ans. (B) Africa.


20. Which is the largest ocean of the world?
(A) The Pacific Ocean
(B) The Atlantic Ocean
(C) The Indian Ocean
(D) The Arctic Ocean.

Answer

Ans. (A) The Pacific Ocean


21. Which ocean is “S” shaped?
(A) The Pacific Ocean
(B) The Atlantic Ocean
(C) The Indian Ocean
(D) The Arctic Ocean.

Answer

Ans. (B) The Atlantic Ocean.


22. Arctic Ocean is connected with Pacific Ocean by which strait?
(A) Berring Strait
(B) park Strait
(C) Gibraltar Strait
(D) Davis Strait

Answer

Ans. (A) Berring Strait.


Leave a Comment

error: Content is protected !!