Matter in Our Surroundings Class 9 Science Chapter 1 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings MCQ Question Answer Solution For School Students of Class 9th. We also Provides Notes and Important Questions for Class 9 Science. NCERT Class 9th Science book is applied in mostly boards like CBSE, HBSE, RBSE, Up Board, MP Board and also some other state boards.

Also Read:- Class 9 Science NCERT Solution

NCERT Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings MCQ Question and Answer for CBSE, HBSE and Other Boards Solution.

Matter in Our Surroundings Class 9 Science MCQ

1. Which of the following is the states of matter?
(A) Solid
(B) Liquid
(C) Gas
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


2. SI unit of temperature is
(A) Celsius
(B) Kelvin
(C) Fahrenheit
(D) none of the above.

Answer

Ans. (B) Kelvin


3. Approximate value of kelvin in 0°C is
(A) 273 K
(B) 373 K
(C) 290 K
(D) 300 K

Answer

Ans. (A) 273 K


4. SI unit of pressure is
(A) Newton
(B) Pascal
(C) Watt
(D) Second

Answer

Ans. (B) Pascal


5. Which of the following relation is true regarding unit of pressure?
(A) 1 atmosphere = 1.01×105Pa
(B) 1 atmosphere = 2.01×105Pa
(C) 1 atmosphere = 3.01×105Pa
(D) 1 atmosphere = 4.01×105Pa

Answer

Ans. (A) 1 atmosphere = 1.01×105Pa


6. Boiling point of water is
(A) 0°C
(B) 100°C
(C) 25°C
(D) 37°C

Answer

Ans. (B) 100°C


7. Which of the following is the process in which   solid state is directly changed to gaseous state without going through liquid state?
(A) Evaporation
(B) Sublimation
(C) Boiling point
(D) Condensation

Answer

Ans. (B) Sublimation


8. The amount of heat energy require to change 1 Kg of solid into liquid at its melting point is called
(A) Kinetic energy
(B) Condensation
(C) Latent heat
(D) direct heat

Answer

Ans. (C) Latent heat


9. On which of the following factors evaporation depends?
(A) Surface area exposed to atmosphere
(B) temperature
(C) humidity and wind speed
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


10. The process in which change of state from liquid to vapour takes place without the liquid reaching the boiling point is called
(A) Sublimation
(B) Condensation
(C) Evaporation
(D) Melting point

Answer

Ans. (C) Evaporation.


Leave a Comment

error: Content is protected !!