Natural Vegetation and Wildlife Class 9 Geography Chapter 5 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 9 Geography Natural Vegetation and Wildlife MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 9 Geography MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 9 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife MCQ Question Answer.

Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ Question Answer

Chapter 5 MCQ Question Answer

1. To which one of the following types of vegetation does rubber belong to?
(a) Tundra
(b) Tidal
(c) Himalayan
(d) Tropical Evergreen

Answer

Ans. (d) Tropical Evergreen


2. Cinchona trees are found in the areas of rainfall more than
(a) 100 cm
(b) 50 cm
(c) 70 cm
(d) less than 50 cm

Answer

Ans. (a) 100 cm


3 In which of the following state is the Simlipal bio-reserve located?
(a) Punjab
(b) Delhi
(c) Orissa
(d) West Bengal

Answer

Ans. (c) Orissa


4. Which one of the following bio-re serves of India is not included in the world network of bioreserve?
(a) Manas
(b) Dihang-Dibang
(c) Gulf of Mannar
(d) Nanda devi

Answer

Ans. (b) Dihang-Dibang.


5. Flora means
(a) plants
(b) animals
(c) both
(d) none of the above.

Answer

Ans. (a) plants


6. Fauna means
(a) plants
(b) animals
(c) both
(d) none of the above.

Answer

Ans. (b) animals.


7. A very large ecosystem on land having distinct types of vegetation and animal life is called
(a) plants
(b) precipitation
(c) biome
(d) none of the above.

Answer

Ans. (c) biome.


8. Which of the following are tropical rainforest?
(a) ebony
(b) mahogany
(c) cinchona
(d) all of the above

Answer

Ans. (d) all of the above


9. Bamboos Sai system are all trees found in which type of forests?
(a) tropical rainforest
(b) tropical deciduous forest
(c) mangrove forests
(d) montane forests.

Answer

Ans. (b) tropical deciduous forest


10. In which year wildlife protection act was implemented in India?
(a) 1972
(b) 1986
(c) 1947
(d) 2015

Answer

Ans. (a) 1972.


11. Which type of trees found in mangrove forest?
(a) coconut
(b) sundari trees
(c) keora, agar
(d) all of the above.

Answer

Ans. (d) all of the above.


12. Royal Bengal tiger is the famous animal in which forest?
(a) tropical rainforest
(b) tropical deciduous forest
(c) mangrove forests
(d) montane forests.

Answer

Ans. (c) mangrove forests.


13. The thorn forests and scrubs are found in a region where annual rainfall is
(a) 10 to 100cm
(b) more than 100cm
(c) less than 10cm
(d) none of the above.

Answer

Ans. (c) less than 10cm.


14. Asiatic lions are found in
(a) Thar desert
(b) Himalayan forest
(c) similipal
(d) Gir forests

Answer

Ans. (d) Gir forests


15. How many biosphere reserves are present in our country?
(a) 19
(b) 14
(c) 35
(d) 10

Answer

Ans. (b) 14. (But at present 18 biosphere reserves are present. )


Leave a Comment

error: Content is protected !!