Novel, Society and History Class 10 History Chapter 8 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 10 History Chapter 8 MCQ Question Answer of Novel, Society and History NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 10 History Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 10 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 10 History Chapter 8 Novel, Society and History MCQ Question Answer.

Novel, Society and History Class 10 MCQ Question Answer

1 Who was the writer of novel ‘Oliver Twist’ (1838)?
(A) Oyyarathu Chandu Menon
(B) Charles Dickens
(C) Samuel Richardson
(D) Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer

Ans. (B) Charles Dickens


2. Who was the writer of ‘Hard Times’ (1854) ?
(A) Oyyarathu Chandu Menon
(B) Charles Dickens
(C) Samuel Richardson
(D) Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer

Ans. (B) Charles Dickens


3. Who was the writer of novel ‘Durgesh Nandini’ (1865) ?
(A) Oyyarathu Chandu Menon
(B) Charles Dickens
(C) Samuel Richardson
(D) Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer

Ans. (D) Bankim Chandra Chattopadhyay


4. Who was the writer of ‘Pamela’ novel ?
(A) Oyyarathu Chandu Menon
(B) Charles Dickens
(C) Samuel Richardson
(D) Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer

Ans. (C) Samuel Richardson


5. Who was the writer of novel ‘Indulekha’ (1889) ?
(A) Munshi Prem Chand
(B) Charles Dickens
(C) Oyyarathu Chandu Menon
(D) Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer

Ans. (C) Oyyarathu Chandu Menon


6. Who was the writer of ‘Anand Math’?
(A) Charles Dickens
(B) Oyyarathu Chandu Menon
(C) Bankim Chandra Chattopadhyay
(D) Munshi Prem Chand

Answer

Ans. (C) Bankim Chandra Chattopadhyay


7. Which of the following novel is written by Munshi Prem Chand?
(A) Sewa Sadan
(B) Anand Math
(C) Indulekha
(D) Pariksha Guru

Answer

Ans. (A) Sewa Sadan


8. Which of the following is the first proper modern Hindi novel written by Srinivas Das?
(A) Anand Math
(B) Sewa Sadan
(C) Pariksha Guru
(D) Indulekha

Answer

Ans. (C) Pariksha Guru


9. The meaning of Godan is
(A) The Gift of God
(B) The Gift of Cow
(C) The Gift of India
(D) The future of India

Answer

Ans. (B) The Gift of Cow


10. Godan was published in
(A) 1936
(B) 1939
(C) 1942
(D) 1945

Answer

Ans. (A) 1936


11. Shakuntala is a famous painting created by
(A) Srinivas Da
(B) Oyyarathu Chandu Menon
(C) Raja Ravi Verma
(D) Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer

Ans. (C) Raja Ravi Verma


12. In 1877-78, Ramashankar Ray, a dramatist began serialising the fist Oriya novel, was
(A) Pamela
(B) Saudamani
(C) Godan
(D) Indulekha

Answer

Ans. (B) Saudamani


Leave a Comment

error: Content is protected !!