Population Class 9 Geography Chapter 6 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 9 Geography Population MCQ Question Answer NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 9 Geography MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 9 Geography NCERT Solution

NCERT Solution for Class 9 Geography Chapter 6 Population MCQ Question Answer.

Population Class 9 MCQ Question Answer

Chapter 6 MCQ Question Answer

1. Which state has highest sex ratio?
(a) Maharashtra
(b) Haryana
(c) Kerala
(d) Madhya Pradesh

Answer

Ans. (c) Kerala.


2. A large proportion of children in a population is a result of
(a) high birth rates
(b) high life expectancies
(c) high death rates
(d) more married couples

Answer

Ans. (b) high life expectancies


3. Population density of India is
(a) 198
(b) 324
(c) 928
(d) 1200

Answer

Ans. (b) 324


4. According to the Census , a “literate” person is one who
(a) can read and write his/her name
(b) can read and write any language
(c) is 7 years old and can read and write any language with understanding
(d) knows the 3 ‘R’s (reading, writing, arithmetic)

Answer

Ans. (c) is 7 years old and can read and write any language with understanding


5. In which year first census in India were held?
(a) 1872
(b) 1900
(c) 1991
(d) 2000

Answer

Ans. (a) 1872.


6. Which of the following states have highest population?
(a) Maharashtra
(b) Haryana
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh

Answer

Ans. (c) Uttar Pradesh.


7. The magnitude of population growth refers to
(a) the total population of an area
(b) the number of persons added each year
(c) the rate at which the population increases
(d) the number of females per thousand males

Answer

Ans. (b) the number of persons added each year


8. Population growth is mainly depends upon
(a) births
(b) deaths
(c) migrations
(d) all of the above.

Answer

Ans. (d) all of the above.


9. Population of India in 1951 was
(a) 361 million
(b) 250 million
(c) 928 million
(d) 120 million

Answer

Ans. (a) 361 million


10. Which state has lowest sex ratio?
(a) Maharashtra
(b) Haryana
(c) Kerala
(d) Madhya Pradesh

Answer

Ans. (b) Haryana.


11. Migrations change the number, distribution and composition of the population in
(a) the area of departure
(b) the area of arrival
(c) both the area of departure and arrival
(d) none of the above

Answer

Ans. (c) both the area of departure and arrival


Leave a Comment

error: Content is protected !!