Source of Energy Class 10 Science Chapter 14 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 14 Source of Energy MCQ Question Answer Solution For School Students of Class 10th. We also Provides Notes and Important Questions for Class 10 Science. NCERT Class 10th Science book is applied in mostly boards like CBSE, HBSE, RBSE, Up Board, MP Board and also some other state boards.

Also Read:- Class 10 Science NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 14 Source of Energy MCQ Question and Answer for CBSE, HBSE and Other Boards Solution.

Source of Energy Class 10 Science MCQ

1.  A solar water heater cannot be used to get hot water on :
(A) a sunny day
(B) a cloudy day
(C) a hot day
(D) a windy day

Answer

Ans. (B) a cloudy day


2. What kind of mirror would be best suited for the use of solar cooker ?
(A) Convex
(B) Concave
(C) Plane
(D) None of the above

Answer

Ans. (B) Concave


3. The energy possessed by virtue of its motion is called
(A) kinetic energy
(B) potential energy
(C) geothermal energy
(D) Nuclear energy

Answer

Ans. (A) kinetic energy


4. Which of the following gas is found maximum in biogas ?
(A) Methane
(B) Carbon dioxide
(C) Hydrogen sulphide
(D) Hydrogen

Answer

Ans. (A) Methane


5. Which of the following is not an example of biomass energy source ?
(A) Wood
(B) Gobar gas
(C) Nuclear energy
(D) Coal

Answer

Ans. (C) Nuclear energy


6. In any physical or chemical process, the total energy :
(A) increases
(B) decreases
(C) remain unchanged
(D) none of these.

Answer

Ans. (C) remain unchanged


7. Which of the following is not a conventional source of energy ?
(A) Bio-mass
(B) Solar energy
(C) Wind energy
(D) None of these.

Answer

Ans. (A) Bio-mass


8. During the burning of a candle, the chemical energy converts into :
(A) Heat energy
(B) Light energy
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these

Answer

Ans. (C) Both (A) & (B


9. Which of the following is not a conventional source of energy ?
(A) Fossil fuels
(B) Solar energy
(C) Hydropower
(D) Thermal power

Answer

Ans. (A) Fossil fuels


10. Artificial satellites and space probes uses which of the following as the main source of energy ?
(A) Wind energy
(B) Nuclear energy
(C) Tidal energy
(D) Solar energy

Answer

Ans. (D) Solar energy


Leave a Comment

error: Content is protected !!