Thinkers, Beliefs and Buildings Class 12 History Chapter 4 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 History Chapter 4 objective type / mcq question answer of Thinkers, Beliefs and Buildings NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 History MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 History Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings MCQ Question Answer.

Thinkers, Beliefs and Buildings Class 12 MCQ Question Answer

1. Mahatma Buddha died at which place?
(a) Lumbini
(b) Bodhgaya
(c) Sarnath
(d) Kushinagar

Answer

Ans. (d) Kushinagar.


2. Which is the method of salvation in Buddhism ?
(a) Three Jewels
(b) Eight-fold path
(c) Penance
(d) Ahimsa.

Answer

Ans. (b) Eight-fold path


3. In which language Buddhist Literature was written ?
(a) Pali Language
(b) Sanskrit Language
(c) Prakrit Language
(d) Magadhi Language

Answer

Ans. (a) Pali Language


4. Lord Mahavira was related to which religion?
(a) Hinduism
(b)Jainism
(c) Buddhism
(d) Sikhism

Answer

Ans. (b)Jainism


5. Where Mahatma Buddha delivered his first sermon ?
(a) Kapilvastu
(b) Sarnath
(c) Gaya
(d) Kushinagar.

Answer

Ans. (b) Sarnath


6. Mahavira Swami died at which place ?
(a) Kundgram
(b) Kushinagar
(c) Pavapuri
(d) Sarnath.

Answer

Ans. (c) Pavapuri


7. The childhood name of Mahavira was:
(a) Siddhartha
(b) Vardhaman
(c) Siddhant
(d) Shuddhodhan.

Answer

Ans. (b) Vardhaman


8. Name the Twenty fourth Tirthankara of Jainism :
(a) Rishabhdev
(b) Anant
(c) Vardhman Mahavir
(d) Swami Parshvanath.

Answer

Ans. (c) Vardhman Mahavir


9. Jatak Stories are related to:
(a) Hinduism
(b)Jainism
(c) Buddhism
(d) Sikhism

Answer

Ans. (c) Buddhism


10. Mahayana belong to which religion?
(a) Jainism
(b) Shaivism
(c) Hinduism
(d) Buddhism

Answer

Ans. (d) Buddhism


1 thought on “Thinkers, Beliefs and Buildings Class 12 History Chapter 4 MCQ Question Answer NCERT Solution”

  1. I like the questions. They are helping me in preparation of my exams.

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!