Understanding Partition Class 12 History Chapter 14 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 History Chapter 14 objective type / mcq question answer of Understanding Partition NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 History MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 History Chapter 14 Understanding Partition MCQ Question Answer.

Understanding Partition Class 12 MCQ Question Answer

1. The main cause of arise of Muslim Communalism was:
(A) Wahabi Movement
(B) Communal preaching by Sir Sayyed Ahmed Khan
(C) ‘Divide and rule’ policy of the British
(D) All of the above

Answer

Ans. (D) All of the above


2. Who said these words, “Partition was better than the murder innocent persons”?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Pandit Jawaharlal Nehru
(C) Lord Mountbatten
(D) sardar Patel

Answer

Ans. (B) Pandit Jawaharlal Nehru


3. When did the Muslim League observed the Day of Direct Action ?
(A) 16th August, 1944 AD
(B) 16th August, 1945 AD
(C) 14th August, 1947 AD
(D) 16th August, 1946 AD

Answer

Ans. (D) 16th August, 1946 AD


4. Who is known as ‘Frontier Gandhi ?
(A) Jinnah
(B) Khan Abdul Ghaffar Khan
(C) Rahmat Ali
(D) Mohammad Iqbal

Answer

Ans. (B) Khan Abdul Ghaffar Khan


5. When Muslim League observed ‘Day of Deliverance?
(A) 22 October, 1939 AD
(B) 22 December, 1939 AD
(C) 22 November, 1940 AD
(D) 22 December, 1941 AD

Answer

Ans. (B) 22 December, 1939 AD


6. “Let the whole of India go to flames, There will be no Pakistan – Pakistan shall be made on my dead body.” Who said these words ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Pt. Jawaharlal Nehru
(C) Sardar Patel
(D) Muhammad Ali Jinnah

Answer

Ans. (A) Mahatma Gandhi


7. When the Pakistan Resolution was passed ?
(A) 23 March, 1941 AD
(B) 23 March, 1940 AD
(C) 23 March, 1942 AD
(D) 23 March, 1943 AD

Answer

Ans. (B) 23 March, 1940 AD


8. When Pakistan was formed?
(A) 15 August, 1947 AD
(B) 16 August, 1948 AD
(C) 14 August, 1947 AD
(D) 15 August, 1948 AD

Answer

Ans. (C) 14 August, 1947 AD


9. Who first time used the word ‘Pakistan’ ?
(A) Rahmat Ali
(B) Muhammad Iqbal
(C) Muhammad Ali Jinnah
(D) Aga Khan

Answer

Ans. (A) Rahmat Ali


10. Who was the Prime Minister of the interim government ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pt. Jawahar Lal Nehru
(c) Sardar Patel
(d) Dr. Rajendra Prasad

Answer

Ans. (b) Pt. Jawahar Lal Nehru


11. When was the Hindu Mahasabha established?
(A) 1911
(B) 1915
(C) 1920
(D) 1942

Answer

Ans. (B) 1915


12. How many members were there in the Cabinet Mission (1946)?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer

Ans. (C) 3


Leave a Comment

error: Content is protected !!