Wave Optics Class 12 Physics Chapter 10 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 Physics Chapter 10 objective type / mcq question answer of Wave Optics NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 Physics MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 Physics NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 Physics Chapter 10 Wave Optics MCQ Question Answer.

Wave Optics Class 12 MCQ Question Answer


1. Which phenomenon illustrates the transversal nature of light waves ?
(A) Photoelectric effect
(B) Polarization
(C) Reflection
(D) Refraction

Answer

Ans. (B) Polarization


2. Name any one effect of light which does not show its particle nature.
(A) Interference
(B) Diffraction
(C) Both A and B
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) Both A and B


3. What is the shape of wavefront for the light diverging from a point source ?
(A) Cylindrical wave front
(B) Plane wave front
(C) Spherical wave front
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) Spherical wave front


4. What is the shape of wavefront of the light emerging out of a convex lens when a point source is placed at its focus ?
(A) Cylindrical wave front
(B) Plane wave front
(C) Spherical wave front
(D) None of the above

Answer

Ans. (B) Plane wave front


5.  What is the shape of portion of wavefront of light from a distant star intercepted by earth ?
(A) Cylindrical wave front
(B) Plane wave front
(C) Spherical wave front
(D) None of the above

Answer

Ans. (B) Plane wave front


6. What is shape of a wavefront around a straight line source?
(A) Cylindrical wave front
(B) Plane wave front
(C) Spherical wave front
(D) None of the above

Answer

Ans. (A) Cylindrical wave front


7. The resolving power of a telescope can be increased by increasing
(A) wavelength of light.
(B) diameter of objective.
(C) length of the tube.
(D) focal length of eyepiece.

Answer

Ans. (B) diameter of objective.


8. The relationship between Brewester angle ‘θ’ and the speed of light ‘v’ in the denser medium is –
(A) v tanθ = c
(B) c tanθ = v
(C) v sinθ = c
(D) c sinθ = v

Answer

Ans. (A) v tanθ = c


 

Leave a Comment

error: cclchapter.com