Air Around Us Class 6 Science Chapter 15 MCQ Question Answer – NCERT Solution

NCERT Class 6 Science Air Around Us Chapter 15 MCQ Question Answer for Preparation of Exams. Here we Provide Class 6 Science Question Answer, Important Questions, MCQ for Various State Boards Students like CBSE, Haryana, uttar pradesh, mp and other state students.

Also Read : – Class 6 Science NCERT Solution

NCERT Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us MCQ Question Answer ( प्रश्न उत्तर ) Solution.

Air Around Us Class 6 Science Chapter 15 MCQ Question Answer

Multiple Choice Questions and Answer for Easy to Understand the Chapter.


1. Which gas in the atmosphere is essential for respiration?
(A) Carbon Dioxide
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) None of the above

Answer

Ans. (B) Oxygen


2. Which gas is essential for burning?
(A) Carbon dioxide
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) Oxygen


3. The layer of air around the earth is known as
(A) Hydrosphere
(B) Stratosphere
(C) Troposphere
(D) Atmosphere

Answer

Ans. (D) Atmosphere


4. Which the following gas is major gas of air?
(A) Nitrogen
(B) Oxygen
(C) Carbon dioxide
(D) Argon

Answer

Ans. (A) Nitrogen


5. Windmills are used to generate
(A) Air
(B) Electricity
(C) Carbon dioxide
(D) None of the above

Answer

Ans.  (B) Electricity


6. Aquatic animals gets oxygen from
(A) Atmosphere
(B) Soil
(C) Water
(D) None of the above

Answer

Ans. (C) Water


7. Air is a mixture of
(A) solids
(B) liquids
(C) Gases
(D) None of the above

Answer

Ans.  (C) Gases


8. Mountaineers carries cylinder of which gas with them?
(A) Hydrogen
(B) Nitrogen
(C) Carbon Dioxide
(D) Oxygen

Answer

Ans. (D) Oxygen.


Leave a Comment

error: cclchapter.com