Bhakti Sufi Traditions Class 12 History Chapter 6 MCQ Question Answer NCERT Solution

Class 12 History Chapter 6 objective type / mcq question answer of Bhakti Sufi Traditions NCERT Solution in Hindi. NCERT Class 12 History MCQ Question Answer and Important Question Answer, Textual Question answer also Available for Various Board Students like HBSE, CBSE, UP board, Mp Board, RBSE and some other State Boards.

Also Read:- Class 12 History NCERT Solution

NCERT Solution for Class 12 History Chapter 6 Bhakti Sufi Traditions MCQ Question Answer.

Bhakti Sufi Traditions Class 12 MCQ Question Answer

1. What was childhood name of Mahatma Buddha ?
(A) Siddhartha
(B) Vardhman
(C) Shuddhodhan
(D) None of these.

Answer

Ans. (A) Siddhartha


2. Ancient Buddhist books were written in which language.
(A) Prakrit
(B) Pali
(C) Sanskrit
(D) Hindi

Answer

Ans. (B) Pali.


3. Lord Mahavira was related to which religion?
(A) Buddhist
(B) Jain
(C) Muslim
(D) Sikh

Answer

Ans. (B) Jain.


4. The Tomb of Moinuddin-Chishti is situated at which place?
(A) Lucknow
(B) Ajmer
(C) Delhi
(D) Agra

Answer

Ans. (B) Ajmer.


5. Khalsa Panth was founded by
(A) Guru Nanak Dev
(B) Guru Arjun Dev
(C) Guru Gobind Singh
(D) Guru Tegh Bahadur

Answer

Ans. (C) Guru Gobind Singh.


6. Who composed the Bijak?
(A) Kabir Das
(B) Surdas
(C) Tulsidas
(D) Mirabai.

Answer

Ans. (A) Kabir Das.


7. The Shiv worshippers of Tamil Nadu were called as
(A) Nayanar
(B) Jimmy
(C) Alwar
(D) Veera Shaiva

Answer

Ans. (A) Nayanar.


8. Which one of the following is the work of Malik Muhammad jayasi?
(A) invoice
(B) Padmavat
(C) Guru Granth Sahib
(D) Quran Sharif

Answer

Ans. (B) Padmavat.


9. Quran-Sharif is related to which religion?
(A) Hindu
(B) Jain
(C) Islam
(D) Christian

Answer

Ans. (C) Islam.


10. Adi-Granth was Composed by
A) Guru Nanak Dev
(B) Guru Arjun Dev
(C) Guru Gobind Singh
(D) Guru Tegh Bahadur

Answer

Ans. (B) Guru Arjun Dev


11. In which language Guru Nanak Dev Ji gave his sermon ?
(A) Hindi
(B) Urdu
(C) Punjabi
(D) Sanskrit

Answer

Ans. (C) Punjabi.


12. Islamic law is called :
(A) Sharia
(B)‌ Sama
(C) Ulema
(D) Above all.

Answer

Ans. (A) Sharia.


13. Mahayana belong to which religion?
(A) Jainism
(B) Hinduism
(C) Shaivism
(D) Buddhism

Answer

Ans. (D) Buddhism


14. Name the guru of Saint Kabir:
(A) Surdas
(B) Ramanuja
(C) Ramanand
(D) Shankaracharya

Answer

Ans. (C) Ramanand.


15. Which is the method of salvation in Buddhism ?
(A) Three Jewels
(B) Eight-fold path
(C) Penance
(D) Ahimsa

Answer

Ans. (B) Eight-fold path


16. The residence place of Sufi Saints was known as:
(A) Ashram
(B) Khankah
(C) Dargah
(D) Mosque

Answer

Ans. (C) Dargah


17. When Khalsa panth was established?
(A) 1695
(B)‌ 1704
(C) 1699
(D) 1700

Answer

Ans. (C) 1699.


18. Who wrote Japji Sahib ?
(A) Guru Nanak Dev
(B) Guru Angad Dev
(C) Guru Amar Das
(D) Guru Arjun Dev

Answer

Ans. (A) Guru Nanak Dev


Leave a Comment

error: Content is protected !!