Carbon and Its Compound Class 10 Science Chapter 4 MCQ Question Answer NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 4 Carbon and Its Compound MCQ Question Answer Solution For School Students of Class 10th. We also Provides Notes and Important Questions for Class 10 Science. NCERT Class 10th Science book is applied in mostly boards like CBSE, HBSE, RBSE, Up Board, MP Board and also some other state boards.

Also Read:- Class 10 Science NCERT Solution

NCERT Class 10 Science Chapter 4 Carbon and Its Compound MCQ Question and Answer for CBSE, HBSE and Other Boards Solution.

Carbon and Its Compound Class 10 Science MCQ

1 The carbon compounds which contain just carbon and hydrogen are called :
(A) Alcohol
(B) Hydrocarbons
(C) Aldehyde
(D) Ketone

Answer

Ans. (A) Alcohol.


2. Molecular formula of Methane is :
(A) CH4
(B) C2H6
(C) C3H8
(D) C4H8

Answer

Ans. (A) CH4


3. Name the functional group present in ethanol :
(A) –OH
(B) –CHO
(C) –COOH
(D) –COR

Answer

Ans. (A) –OH


4. Ethane with the molecular formula C2Hhas
(A) 6 covalent bonds
(B) 7 covalent bonds
(C) 8 covalent bonds
(D) 9 covalent bonds

Answer

Ans. (B) 7 covalent bonds.


5. Butanone is a four carbon compound with the functional group
(A) carboxylic acid
(B) aldehyde
(C) ketone
(D) alcohol

Answer

Ans. (C) ketone.


6. While cooking, if the bottom of the vessel is getting blackened on the outside. it means that
(A) the food is not cooked completely.
(B) the fuel is not burning completely
(C) the fuel is wet.
(D) the fuel is burning completely.

Answer

Ans. (B) the fuel is not burning completely.


7. In homologous series difference between successive compounds is
(A) CHunit
(B) Hunit
(C) CH3 unit
(D) CH4 unit

Answer

Ans. (A) CHunit.


8. Allotropes of carbon are
(A) graphite
(B) diamond
(C) fullerene
(D) all of the above.

Answer

Ans. (D) all of the above.


9. Atomic number of carbon is
(A) 3
(B) 5
(C) 6
(D) 7

Answer

Ans. (C) 6


10. Formula of ethanol is
(A) CH3CH2OH
(B) CH4OH
(C) CH3COOH
(D) CH3CH2CH2OH

Answer

Ans. (A) CH3CH2OH.


11. Functional group of carboxylic acid is
(A) –OH
(B) –CHO
(C) –COOH
(D) –COR

Answer

Ans.(C) –COOH


12. The general formula of alkenes is
(A) CnH2n + 2
(B) CnH2n + 1
(C) CnH2n
(D) CnH2n – 2

Answer

Ans. (C) CnH2n


Leave a Comment

error: Content is protected !!