Class 10 गणित Chapter 8 MCQ Question Answer in Hindi NCERT Solution

NCERT Class 10th Math Chapter 8 MCQ Question Answer in Hindi and can take online test here.. CCL Chapter helps you in it..  NCERT Solution for Class 10 Maths Chapter 8 MCQ of त्रिकोणमिति का परिचय NCERT Solution for CBSE, HBSE, RBSE and Up Board and all other chapters of class 10 math.

Also Read:- Class 10 गणित NCERT Solution

NCERT Class 10 Math / गणित Chapter 8 त्रिकोणमिति का परिचय MCQ Question Answer with Online test of Objective type Solution.

Class 10 Math Chapter 8 MCQ in Hindi


1. यदि tan A = 5/12 है, तो cos A का मान क्या होगा?
(A)13/5
(B) 12/5
(C)5/13
(D) 12/13

Answer

उत्तर – (D) 12/13


2. (1 – tan230°) / (1 + tan230°) बराबर है-
(A) cos 60°
(B) tan 60°
(C) sin 60°
(D) tan 30°

Answer

उत्तर – (A) cos 60°


3. 2tan30° / (1 + tan230°) किसके बराबर है?
(A) sin 60°
(B) cos 60°
(C) tan 60°
(D) cot 60°

Answer

उत्तर – (A) sin 60°


4. यदि cos A = 7 / 25 , तो tan A का मान क्या होगा?
(A) 24/7
(B) 7/24
(C) 25/24
(D) 24/25

Answer

उत्तर – (A) 24/7


5. tan25°/cot65° किसके बराबर हैं?
(A) 0
(B) 1
(C) ½
(D) ¾

Answer

उत्तर – (B) 1


6. यदि sin A = ¾, तो tan A का मान क्या होगा?
(A) 4/3
(B) 3/√7
(C) 4/√7
(D) None of the

Answer

उत्तर – (B) 3/√7


7. cosec 31° – sec 59° का मान है-
(A) 0
(B) 1
(C) ½
(D) ¾

Answer

उत्तर – (A) 0


8. 1 + tan2A का मान है-
(A) sec²A
(B) cosec²A
(C) cot²A
(D) cos²A

Answer

उत्तर – (A) sec²A


9. (secA + tanA) × (1 – sinA) है-
(A) secA
(B) sinA
(C) cosecA
(D) cosA

Answer

उत्तर – (D) cosA


10. sin25°cos65° + cos25°sin65° का मान है-
(A) 0
(B) 1
(C) sin37½°
(D) इनमे से कोई भी नहीं।

Answer

उत्तर – (B) 1


11. ( 1 + tan2A )/( 1 + cot²A ) का मान है-
(A) sec²A
(B) cosec²A
(C) cot²A
(D) tan²A

Answer

उत्तर – (D) tan²A


 

Leave a Comment

error: cclchapter.com